aA
Lietuvos stojimo derybose su Europos Sąjunga dar neatsakytas vienas svarbus klausimas - kokiomis sąlygomis šalis taps ES nare. Tai teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ketvirtadienį Kauno technologijos universitete surengtoje konferencijoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Antanas Valionis
© BNS foto
"Lietuvos narystė ES šiandien nebekelia abejonių - jau įvardyta konkreti data, kada ES laukia naujųjų narių. Tačiau dar iki galo neatsakėme į vieną mums be galo svarbų klausimą - kokiomis sąlygomis tapsime ES nariais?", - pabrėžė A.Valionis.

Pasak jo, tai turi būti išspręsta netrukus pasibaigsiančiose stojimo derybose su ES.

Ministras patikino, kad ateinančios derybų savaitės bus labai įtemptos, nes lieka susiderėti dėl sudėtingiausių klausimų.

"Dauguma jų yra finansinio pobūdžio ir tuo pačiu labai jautrūs ir ES valstybėms, ir šalims kandidatėms", sakė URM vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad po derybų pabaigos integracijos į ES procesas nesibaigs: lauks naujos užduotys ir nauji prioritetai.

Anot A.Valionio, lauks Stojimo sutarties ratifikavimo procesas, reikės atsakyti į klausimus, kokia ES bus ateityje ir kokius pokyčius plėtra sukels pačioje organizacijoje.

"Esu įsitikinęs, kad sulig derybų pabaiga diskusija apie Lietuvos vietą ateities ES taps žymiai gyvesnė ir gilesnė", - tvirtino ministras.

Kauno technologijos universitete surengta konferencija "Kokybės vadyba Lietuvos integracijos į ES procese" vyko lapkričio 27-28 dienomis. Joje dalyvavo Lietuvos valstybės institucijų pareigūnai, Seimo nariai, akademinės ir verslo visuomenės atstovai.

Šiuo metu Lietuva su ES yra baigusi derėtis dėl 28 iš 31 derybinio skyriaus. Iki gruodžio vidurio lieka suderinti Žemės ūkio, Finansų ir biudžetinių nuostatų skyrius bei Kitų klausimų skyrių.

Lietuva ketina tapti visaverte ES nare 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.