aA
Didžiosios Britanijos laikraštis "The Mirror" teigia Gynybos ministerijai grąžinęs prieš dvi savaites pavogtą nešiojamąjį kompiuterį, kuriame, kaip teigia "The Mirror", buvo slaptos informacijos apie JAV ir Didžiosios Britanijos kuriamą naikintuvą.
"The Mirror" rašoma, kad kompiuteryje buvo diagramos, gamybos detalės ir detali lėktuvo gamybos darbų darbotvarkė.

Gynybos ministerija patvirtino atgavusi kompiuterį, tačiau kategoriškai paneigė pranešimus, esą kompiuterio diske buvo įrašyta kokios nors ypač slaptos informacijos apie kuriamą lėktuvą.

Vis dėlto ministerijos pareigūnams teko pripažinti, kad kompiuteryje buvo informacijos, kuri neturėtų patekti pašaliniams žmonėms į rankas.

Didžioji Britanija ir JAV iš tiesų planuoja gaminti naują naikintuvą "Joint Strike Fighter", dėl kurio gamybos konkuruoja korporacija "Lockheed Martin" ir kompanija "Boeing". Šis lėktuvas būtų pats brangiausiais iš kada nors pastatytų lėktuvų.

Prieš dvi savaites Londono Padingtono stotyje ažiotažą sukėlęs kompiuteris buvo pavogtas iš vieno karinio laivyno pareigūnų.

"The Mirror" rašė, kad į redakciją paskambino vienas kompiuterių specialistas. Jam nežinomas asmuo atnešė minėtą kompiuterį ir paprašė iš atminties ištrinti "visas nesąmones apie kažkokį lėktuvą". Kompiuterių specialistas, pamanęs, kad ši informacija gali būti slapta ir svarbi, paskambino į laikraštį.

Pirmadienio numeryje rašoma, kad "The Mirror" surengė slaptą operaciją ir Gynybos ministerijos kompiuterį pakeitė kitu tokiu pačiu kompiuteriu. Asmeninį kompiuterį su tariamai slapta informacija laikraštis sugrąžino pareigūnams.

Tuo tarpu laikraštis "The Sunday Times" teigia, kad stotyje pareigūną pasekęs vagis pagrobė kompiuterį ir pardavė jį tarpininkui. Šis savo ruožtu bandė spaudai parduoti diske esančią informaciją už 15 tūkst. svarų (maždaug 92 tūkst. litų).

Pastaroji kompiuterio vagystė gerokai supykdė Didžiosios Britanijos vyriausybę, nes tai jau trečias kartas nuo kovo mėnesio, kai pavagiami svarbių valstybės institucijų darbuotojų kompiuteriai.

Kovo pradžioje toje pačioje Padingtono stotyje kompiuteris buvo pavogtas iš vieno vidaus žvalgybos agentūros MI5 agento, kai šis padėjo lagaminėlį ant grindų ir pirko bilietą.

Kompiuteryje buvo svarbios informacijos apie Šiaurės Airiją. Šis kompiuteris nerastas iki šiol.

Tą patį mėnesį vienas Didžiosios Britanijos užsienio žvalgybos agentūros MI6 agentas pametė asmeninį kompiuterį, kuriame buvo MI6 pratybų informacija. Policija po dviejų savaičių šį kompiuterį surado.

"Lietuvos rytas"