aA
Netoli Kenijos Mombasos uostamiesčio į viešbutį, kuriame buvo daugiau kaip 130 svečių, daugiausia izraeliečių, ketvirtadienį įsirėžė sprogmenų prikrautas visureigis ir per sprogimą žuvo mažiausiai 15 žmonių, tarp jų trys įtariami savižudžiai sprogdintojai.
Viešbutis Mombasoje
Nuotrauka iš Izraelio televizijos "Channel-2" archyvų. Čia matyti "Paradise" viešbutis Mombasoje.
© EPA-ELTA
Kaip sakoma Kenijos policijos komisaro Philemono Abong'o pareiškime, "gauta informacija rodo, kad per sprogimą viso žuvo 15 žmonių: devyni Kenijos piliečiai, kurie, kaip manoma, buvo viešbučio darbuotojai, trys izraeliečiai, kurie, manoma, buvo viešbučio svečiai ir trys savižudžiai sprogdintojai, kurių asmenybės dar nenustatytos".

Beveik tuo pačiu metu į Izraelio oro bendrovės "Arkia" lėktuvą, kuriuo iš Mombasos atgal į Tel Avivą išskrido 261 keleivis, buvo paleistos dvi raketos, tačiau jos lėktuvo nekliudė, Jeruzalėje pranešė bendrovės atstovas spaudai.

Atakos įvyko tą pačią dieną, kai Izraelyje vyksta pirminiai valdančiosios partijos "Likud" vadovo rinkimai, kuriuose varžosi dabartinis šalies premjeras Arielis Sharonas ir užsienio reikalų ministras Benjaminas Netanyahu.

Izraelio vyriausybės vadovas atsisakė komentuoti Kenijoje įvykdytus išpuolius, nurodęs tik tai, jog kabinetas renka apie juos informaciją.

Kenijos vidaus saugumo ministras Julius Sunkuli patvirtino, jog dėl galimų sąsajų su šiais išpuoliais Mombasoje buvo sulaikyti du žmonės. "Jie šiuo metu sulaikyti ir apklausiami", - sakė ministras.

Pasak jo, du žmonės, kurių tautybės jis neatskleidė, įtariami prisidėję prie išpuolių; jie esą sulaikyti netoliese.

Provincijos administracinės policijos viršininko pavaduotojas Omaras Shuria agentūrai AFP teigė, kad naujaisiais duomenimis, per sprogimą viešbutyje žuvo trys teroristai, devyni afrikiečiai, vienas pagyvenęs izraelietis bei du izraeliečių vaikai .

Tuo tarpu viešbučio administratorius agentūrai AFP iš įvykio vietos pranešė, kad iš viso yra 13-a žuvusiųjų - trys izraeliečiai ir dešimt afrikiečių. Izraelio pareigūnai patvirtino, kad žuvo trys žydai, tarp jų du vaikai.

Sprogimas keturių aukštų viešbutyje "Paradise", kuris yra 25 km už miesto, įvyko tuo metu, kai į jį atvažiavo minėtu "Arkia" lėktuvu atskridusių Izraelio turistų grupė. Izraeliečius viešbučio vestibiulyje pasitiko grupė Kenijos šokėjų, šeši iš kurių vėliau žuvo per sprogimą.

"Iš karto po to, kai į viešbutį atvyko turistų grupė, pamačiau, kaip baltas "Pajero" rėžėsi į vartus", - pasakojo priešais "Paradise" kitoje gatvės pusėje esančio viešbučio baro darbuotojas. Jis pridūrė, kad tai įvyko maždaug 8 val. 30 min. vietos (7 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

"Jame buvo trys arabiškos išvaizdos vyrai. Po to, kai jis įvažiavo į vestibiulį, išgirdau sprogimą ir pamačiau, kaip dega visas viešbutis", - sakė jis.

"Išgirdau kurtinamą sprogimą. Sudrebėjo visas pastatas. Pamačiau tik tai, kaip baltas automobilis išgriovė viešbučio vartus ir įvažiavo į vestibiulį. Tada iš mašinos buvo mestos kelios bombos", - laikraščio "The Jerusalem Post" interneto svetainėje rašė įvykio liudininkė Kelly Hartog, kuri atvyko į viešbutį likus dviems minutėms iki sprogimo.

"Pamačiau kruvinus žmones, tarp jų buvo vaikų. Atrodė, visi šaukė. Mus išvedė iš restorano ir palydėjo į paplūdimį. Medikų nebuvo, - rašė ji. - Žmonės šaukė, prašydami vandens, tačiau butelių su vandeniu nebuvo, iš iš čiaupo bėgantis vanduo negeriamas. Mūsų gido nebuvo. Jo nėra jau tris valandas. Pamėginau susiimti ir pasirūpinti vaikais. "Noriu namo. Kur mano tėvai?" - klausinėjo jie", - rašė K.Hartog.

Kenijos ambasadorius Izraelyje Johnas Sawe pranešė, kad per sprogimą viešbutyje iš viso buvo sužeista maždaug 80 žmonių. Tuo tarpu "Paradise" administratorius agentūrai AFP pranešė, kad į ligonines paguldyta 18 izraeliečių.

Įtariama "Al Qaeda"

Atsakomybę už savižudžių išpuolį viešbutyje ir lėktuvo apšaudymą prisiėmė grupuotė, pasivadinusi Palestinos armija. Faksu išplatintame pareiškime iki tol negirdėta organizacija tvirtino nusiuntusi į Keniją dvi kovotojų grupes, "kad pasaulis dar kartą išgirstų palestiniečių pabėgėlių balsą bei išryškintų sionistų terorizmą Vakarų Krante ir Gazoje".

Tačiau Izraelio pareigūnai iš karto paskelbė, kad abu šiuos išpuolius galėjo įvykdyti teroristų tinklas "al Qaeda", kaltinamas dėl 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose, taip pat dėl 1998 metais įvykdytų išpuolių prieš JAV ambasadas Kenijos sostinėje Nairobyje ir Tanzanijos sostinėje Dar es Salame, per kuriuos žuvo 224 žmonės ir tūkstančiai buvo sužeista.

"Tai atrodo kaip dar vienas surežisuotas išpuolis. Yra požymių, kad tai dar vienas "al Qaeda" išpuolis", - sakė aukšto rango Izraelio diplomatas, kurio pavardė nenurodoma.

Kenijos ambasadorius Izraelyje taip pat mano, kad išpuolį prieš viešbutį ir bandymą numušti Izraelio oro bendrovės "Arkia" lėktuvą organizavo "al Qaeda".

"Neabejoju, kad šį išpuolį organizavo "al Qaeda", nes mūsų šalyje nesusiduriame nei su vidaus problemomis, nei terorizmu ir palaikome gerus santykius su kaimynais", - sakė J.Sawe.

"Todėl aš visiškai neabejoju, kad šie (išpuolius įvykdę) žmonės yra susiję su "al Qaeda", - sakė ambasadorius Tel Avive esančioje Kenijos ambasadoje.

Jeigu ši prielaida pasitvirtintų, tai šis teroro aktas būtų pirmas tiesioginis "al Qaeda" išpuolis prieš izraeliečius.

Jeruzalėje "Arkia" atstovas sakė, kad lėktuvas tuo metu, kai į jį buvo paleistos raketos, skrido atgal į Tel Avivą. "Arkia" pareigūnai nurodė, kad pilotai šalia lėktuvo, kairėje jo pusėje, pamatė šviesos žybsnį ir iš pradžių rengėsi tūpti Nairobyje, bet vėliau nusprendė tęsti skrydį į Izraelį.

"Už maždaug dviejų kilometrų nuo oro uosto iš balto "Pajero" keli žmonės, įtariama, arabų kilmės, į lėktuvą paleido dvi raketas. Abi raketos nepataikė į lėktuvą", - sakė Kenijos policijos atstovas spaudai K.Mwangi.

Izraelio oro bendrovė "El Al" atšaukė visus iš užsienio atskrendančių lėktuvų skrydžius, pranešė Izraelio radijas.

1998 metų rugpjūtį teroristai susprogdino bombą JAV ambasadoje Nairobyje. Per šį išpuolį žuvo 213 žmonių, tarp jų - 12 amerikiečių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.