aA
Prancūzijos policija Lione trečiadienį suėmė vyrą, kuris mėgino užgrobti iš Bolonijos į Paryžių skridusį oro linijų "Alitalia" lėktuvą su 57 keleiviais, pranešė policijos pareigūnai ir Italijos aviacijos bendrovė.
Airplane
Pasak pareigūnų, 29 metų buvęs italų policininkas Stefano Savorani (Stefanas Savorani) tvirtino esąs "al Qaeda" narys. Anksčiau jis yra bandęs įvykdyti dar kelis pagrobimus.

Nestabilios psichikos vyriškis, kurį policija suėmė Liono Sent Egziuperi (Sent Exupery) oro uoste, iš lėktuvo išlipus kitiems jo keleiviams ir įgulos nariams, turėjo dėžę, kurioje tvirtino turįs bombą.

Italijos naujienų agentūros skelbė, jog lėktuvą užgrobęs maždaug 30-ies metų vyriškis yra iš Italijos centrinėje dalyje esančio Imolos miesto.

Skrydžio metu S.Savorani greičiausiai pagrasino, tada lėktuvas buvo nukreiptas į Lioną ir ten nusileido, sakė Liono policijos atstovas spaudai. "Jis tvirtino esąs "al Qaeda" narys", - žurnalistams pareiškė Paryžiaus policijos atstovas spaudai Gerard'as Laurent'a (Žeraras Loranas).

"Alitalia" lėktuve MD-80 buvo 57 keleiviai ir septyni įgulos nariai. Lėktuvas iš Bolonės pakilo 14 val. 10 min. (15 val. 10 min. Lietuvos laiku). Pakeitęs kursą virš Šveicarijos, jis nusileido Lione 15 val. 20 min. (16 val. 20 min. Lietuvos laiku).

Tačiau pasak Italijos oro kontrolės dispečerių vadovybės (ENAV) atstovo spaudai Fernando Petrasso (Fernando Petraso) pagrobėjas savo reikalavimus pateikė lėktuvui esant Prancūzijos oro erdvėje ir lėktuvas buvo nedelsiant nukreiptas į Lioną.

Kol kas neaišku, ar užpuolikas to pareikalavo, ar tokį sprendimą priėmė pilotas. Šiuo metu lėktuvas yra Liono oro uoste ir dar trečiadienį turėtų išskristi į Paryžių.

Italijos pareigūnų teigimu, S.Savorani "turi psichologinių problemų" ir jau yra bandęs 1998 metais užgrobti tarp Romos ir Milano kursuojantį jungiantį greitaeigį traukinį bei 1999 metais "Air France" lėktuvą, skirdusį iš Marselio į Paryžių.

Lione, kur vietos specialiosios pajėgos įveikė užgrobėją lėktuvui nusileidus, pareigūnai teigė, jog vyriškis kalbėjo labai nerišliai. Kiek anksčiau vienas ENAV pareigūnas pranešė, jog lėktuvą užgrobęs vyras norėjo surengti teroro aktą "prieš Bin Ladeną".

Šis incidentas nėra pirmasis "Alitalia" istorijoje. 1991 metais ginkluotas Tuniso pilietis virš Sardinijos pagrobė "Alitalia" oro linijų lėktuvą DC-9 su 130 keleivių ir septyniais įgulos nariais. Tunise visi keleiviai ir įgulos nariai buvo išlaisvinti, o vyriškis suimtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.