aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įspėjo kandidatę į prezidentus Kazimirą Prunskienę laikytis įpareigojimo agitacinėje medžiagoje skelbti apie savo bendradarbiavimą su KGB.Šį prieš dvi savaites duotą nurodymą kandidatei VRK trečiadienį išplatino ir žiniasklaidai.
K.Prunskienė
K.Prunskienė
© DELFI
Nuo praėjusios savaitės nacionaliniuose dienraščiuose skelbiama K.Prunskienės rinkimų programa, tačiau greta užsakyto teksto nerašoma, jog kandidatė bendradarbiavo su KGB, nors, VRK nurodymu, tai turi būti padaryta.

VRK, registruodama K.Prunskienę dalyvauti prezidento rinkimuose, lapkričio 14 dieną nurodė jai, kad ji kiekvienoje savo vaizdo ir garso agitacinėje medžiagoje privalo skelbti, jog praeityje yra bendradarbiavusi su KGB.

Toks sprendimas buvo priimtas vadovaujantis Prezidento rinkimų įstatymu, kuriame nurodyta, jog kandidatai, kurie yra bendradarbiavę su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis, apie tai turi viešai paskelbti rinkėjams.

1992 metais Aukščiausiasis Teismas (AT), išnagrinėjęs civilinę bylą pagal Aukščiausios Tarybos komisijos Sovietų Sąjungos KGB veiklai tirti pareiškimą, pripažino, kad K.Prunskienė sąmoningai buvo davusi pažadą bendradarbiauti su KGB.

Pati K.Prunskienė savo bendradarbiavimą su KGB neigia. Ji kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama panaikinti ankstesnį AT sprendimą dėl bendradarbiavimo su sovietų KGB.

"Laikau sprendimą neteisingu, nebuvo jokio bendradarbiavimo fakto, jokių darbų KGB naudai nesu vykdžiusi", - teismui sakė K.Prunskienė.

Praėjusį penktadienį apygardos teismas nusprendė civilinės bylos nagrinėjimą atnaujinti. Artimiausias teismo posėdis numatytas už trijų savaičių, likus vos keletui dienų iki gruodžio 22 dieną vyksiančių prezidento rinkimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.