aA
Praėjusią savaitę Kanados sostinėje Otavoje vykusioje tarptautinėje Visuomenės plėtros ir vystymosi konferencijoje pasaulio valstybės buvo paragintos skirti daugiau lėšų reprodukcinės sveikatos problemoms spręsti.
Konferencijoje, kuri vyko lapkričio 21-22 dienomis, Lietuvai atstovavo Seimo narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

"Siekiant apsisaugoti nuo AIDS ir žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), kiekvienais metais pasaulyje trūksta 8 milijardų prezervatyvų", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė B.Vėsaitė.

Tarptautinėje visuomenės plėtros ir vystymosi konferencijoje dalyvavę parlamentarai iš 90 pasaulio valstybių priėmė rezoliuciją, kurioje valstybės raginamos skirti nuo 5 iki 10 proc. nacionalinio biudžeto lėšų gyventojų plėtros ir reprodukcinės sveikatos programoms.

Konferencijoje parlamentarai sutarė teikti prioritetą reprodukcinės sveikatos paslaugų ir priemonių teikimui, siekti, kad ŽIV ir AIDS politika būtų integruota į nacionalinės reprodukcinės sveikatos programos planus, sudaryti sąlygas paaugliams mokyklose gauti reikiamos informacijos apie seksualinę ir reprodukcinę sveikatą.

B.Vėsaitė sakė tikinti, jog Lietuva, atsižvelgdama į konferencijos rekomendacijas, taip pat turėtų imtis atitinkamų žingsnių.

Pasak parlamentarės, pirmiausiai reikėtų priimti Reprodukcinės sveikatos įstatymą, kuris jau yra pateiktas Seimui.

"Akivaizdžių kliūčių šio įstatymo priėmimui lyg ir nėra", - sakė B.Vėsaitė.

Parlamentarės nuomone, Lietuvoje nėra realu skirti gyventojų plėtros ir reprodukcinės sveikatos programoms lėšų nuo 5 iki 10 proc., tačiau dabar tam skiriamas lėšas vis tiek reikėtų didinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.