aA
Pasaulio jaunųjų lyderių kalve vadinami Tarptautiniai jaunimo rūmai (TJR) apdovanojo Vilniaus merą Artūrą Zuoką. 34 metų A.Zuokas pripažintas labiausiai pasižymėjusiu 2002 metų pasaulio jaunu žmogumi politikos ir valdymo sferoje.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© ELTA
Apdovanojimas Vilniaus merui užvakar buvo įteiktas per TJR pasaulinį kongresą, kuris vyko JAV mieste Las Vegase, dar vadinamame pasaulio lošimų sostine.

Vėliavą perkėlė į centrą

A.Zuokas ir Las Vegase parodė drąsų bei netradicinį požiūrį. Likus kelioms valandoms iki ceremonijos pradžios mūsų šalies delegacija apžiūrinėjo salę, kur buvo rengiamasi atidarymo iškilmėms. Lietuvos vėliavą, įspraustą giliai tarp kitų šalių vėliavų, pavyko rasti tik po keliolikos minučių. A.Zuokas nedvejodamas užlipo ant scenos, ištraukė iš stovo trispalvę ir perkėlė į patį centrą, kur dar buvo laisvos vietos.

Per atidarymo ceremoniją milžiniško ekrano centre Lietuvos vėliava buvo rodoma tol, kol skambėjo JAV himnas. Jį atlikusi dainininkė stovėjo pačiame didžiulės scenos centre.

Mero klausėsi tūkstančiai

Pagal geriausias Amerikos tradicijas organizuotame renginyje, skambant šokių muzikai bei rimtas kalbas scenoje keičiant dainininkams ir šokėjams, jauniausio iš Europos sostinių merų A.Zuoko kalbos klausėsi daugiau kaip 5 tūkstančiai TJR narių iš 106 šalių.

A.Zuokas pripažino, jog gavęs pranešimą, kad laimėjo TJR apdovanojimą, nesusimąstė apie jo svarbą ir tik Las Vegase supratęs, kas vyksta ir kur jis patekęs. „Tai įvertinimas, kuris man, kaip asmeniui, atveria naujas galimybes. Šiandien nebeužtenka galvoti, kad esu vilnietis ir lietuvis. Pasaulis yra bendras", - po apdovanojimo „Lietuvos rytui" kalbėjo A.Zuokas.

Tobulėti ir tobulinti aplinką

„Pinigai nėra galutinis tikrųjų lyderių tikslas, - sakė šiais metais organizacijai pirmininkaujantis ispanas Salvi Batlle'as. -Pokomunistinėse valstybėse ypač svarbu, kad atsirastų žmonių, kurie siektų tobulėti patys bei tobulinti savo aplinką". S.Batlle'as prisipažino, jog jam ypač didelį įspūdį padarė A.Zuoko biografija.

Varžybos dėl 10 nominacijų

Šiemet visame pasaulyje dėl dešimties TJR nominacijų skirtingose srityse varžėsi apie 70 tūkstančių pretendentų. TJR nariais gali būti asmenys iki 40 metų.

Skirtingose srityse apdovanojimus gavo JAV, Airijos, Kolumbijos, Kinijos bei Indijos atstovai. Už išskirtinius nuopelnus kultūros srityje šiemet apdovanota ir Lietuvoje rodyto filmo „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas" žvaigždė, Malaizijos aktorė Dato Michelle Yeoh.

"Lietuvos rytas"