aA
Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė neišduosiančios vizų Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ir septyniems aukšto rango jo vyriausybės pareigūnams, protestuodamos dėl Europos žmogaus teisių stebėtojų išsiuntimo iš šios šalies.
Aleksandras Lukašenka
"Jungtinės Valstijos imasi šių išimtinių priemonių dėl nuolatinių žmogaus teisių ir demokratijos principų pažeidimų Baltarusijoje, ypač dėl Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos Patariamosios monitoringo grupės (atstovybės) Minske uždarymo", - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Lynn.

Vizos nebus išduodamos dar septyniems aukšto rango Baltarusijos pareigūnams.

Lapkričio 19 dieną visos Europos Sąjungos (ES) valstybės, išskyrus Portugaliją, taip pat nusprendė neįsileisti A.Lukašenkos ir septynių jo vyriausybės narių į į savo teritoriją, protestuodamos prieš numanomus žmogaus teisų pažeidimus Baltarusijoje.

A.Lukašenka nurodė ESBO stebėtojams išvykti iš šalies, kai ši organizacija paskelbė, jog praėjusiais metais vykę Baltarusijos prezidento rinkimai "neatitiko ESBO ir Europos Tarybos demokratinių rinkimų kriterijų". Praėjusį mėnesį iš Baltarusijos buvo išsiųstas vienintelis Minske likęs ESBO atstovas.

Vakarai kaltina A.Lukašenką politinių oponentų persekiojimu ir žinisklaidos laisvės suvaržymu.

L.Cassel paskelbtame pareiškime nurodoma, kad vizų draudimo trukmė priklausys nuo situacijos Baltarusijoje, kurią Jungtinės Valstijos atidžiai stebės.

"Mes sveikintume Patariamosios monitoringo grupės sugrįžimą į Minską. Baltarusija turi imtis įgyvendinti politinės liberalizacijos ir pagarbos žmogaus teisėms politiką, jei ji tikisi pagerinti santykius su tarptautine bendrija ir nutraukti pačios pasirinktą izoliaciją", - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai.

Ji atsisakė įvardyti septynis Baltarusijos pareigūnus, kuriems taip pat bus taikomas vizų draudimas. ES paskelbtame "juodajame sąraše", be A.Lukašenkos, taip pat figūruoja KGB vadovo, prezidento administracijos vadovo ir penkių ministrų pavardės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.