aA
Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai trečiadienį, pradėję vykdyti savo pirmąją po ketverių metų pertraukos užduotį Irake, apžiūrėjo įtartiną objektą Bagdado priemiestyje, pranešė reporteriai.
Bagdadas
Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) komanda, kuriai vadovauja Jacques'as Baute'as, pasirinko objektą į šiaurės rytus nuo Irako sostinės, kuris anksčiau buvo naudojamas kaip moterų kalėjimas.

Objekto teritorijoje, virš kurios trečiadienį skraidė kažkoks lėktuvas, yra pastatų, priklausančių Irako karinės industrializacijos organizacijai.

Pirmoji inspektorių misija prasidėjo 7 val. 30 min. Lietuvos laiku. Maždaug po pusvalandžio Bagdade aidėjo oro pavojaus sirenos, o dar po 10 minučių pavojus buvo atšauktas.

Vienas Irako civilinės gynybos pareigūnas sakė, kad pavojus buvo paskelbtas virš miesto pasirodžius Vakarų lėktuvams, tačiau Londone britų Gynybos ministerijos atstovas spaudai paneigė, kad tame rajone skraidė Vakarų lėktuvai.

"Galiu patvirtinti, kad regione nebuvo jokių koalicijos oro veiksmų", - sakė jis.

Prie įėjimo į minėtą objektą kabėjo Irako prezidento Saddamo Husseino portretas. Dešimtys laukusių žurnalistų į objektą nebuvo įleisti.

TATENA atstovė spaudai Melissa Fleming televizijai CNN sakė, kad inspektorių laukia "nelengva užduotis".

Iš JT būstinės, kuri įrengta buvusiame Bagdado viešbutyje "Canal Hotel", inspektoriai su naujausia įranga išvyko dviem baltų visureigių vilkstinėmis.

"Inspektoriai patys vairuoja JT automobilius. Jie žino, kur važiuoja - turi žemėlapius, be to, kai kurie jų pažįsta Irako kelius", - agentūrai AFP sakė inspektorių atstovas spaudai Hiro Ueki.

TATENA ir JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) ekspertus lydi Irako Nacionalinio monitoringo direktorato specialistai, taip pat - dešimtys žurnalistų ir operatorių.

JT inspektoriai sakė " įšaldysią" pasirinktus objektus, kad niekas netrukdytų vykdyti užduočių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.