aA
Ekspertai kritikuoja koncerno "Mažeikių nafta" ir Rusijos naftos giganto "LUKoil" susitarimą bendradarbiauti, steigiant bendras įmones.
Tačiau ūkio ministras Valentinas Milaknis giria praėjusią savaitę Londone pasiektą susitarimą."Be Rusijos naftos kitų alternatyvų neturime", pirmadienį pareiškė V. Milaknis.

Finansų analitikė Margarita Starkevičiūtė mano, jog per dukterines įmones nesunku išplauti pagrindinių įmonių turtą ir pelną.

"Dukterinių įmonių steigimą Rusijos kuro ir energetikos bendrovės daugeliu atvejų naudojo, kad išplautų pagrindinių įmonių turtą ir pelną. Praeityje dėl to buvo daug nesusipratimų su užsienio investuotojais ir bendrasavininkiais", BNS sakė M. Starkevičiūtė.

Anot jos, "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" bendradarbiavimo schema yra panaši, todėl "labai norėtųsi žinoti, ar Lietuvos Vyriausybė turi tokias sutarties sąlygas, kurios užtikrina, jog turto ir pelno nebus galima išplauti".

Audito bendrovės "Deloitte & Touche" Lietuvos padalinio pirmininkas ir buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis bendrų įmonių steigimo nevadina tiesioginiu pinigų plovimu.

Vis dėlto dabartinį modelį E. Maldeikis lygina su 1990 metais, kai prieš prasidedant privatizavimui, prie valstybinių buvo kuriamos dukterinės įmonės, kuriose buvo "nusodinamas pelnas ir vykdoma visa apyvarta".

Anot E. Maldeikio, pinigų srautai apeis gamyklą, ji užsiims tik perdirbimu, tuo tarpu visą laiką buvo siekiama, kad ji nebūtų tik perdirbimo įmonė.

"Pagrindinė privatizavimo sąlyga buvo ta, kad "Mažeikių nafta" išsaugotų savo rinką ir kontroliuotų ją. Čia buvo esminis verslas", BNS sakė E. Maldeikis.

"Šis susitarimas pirmiausia reiškia, kad propaguotas "Mažeikių naftos" privatizavimo projektas ir modelis, dėl kurio derėtasi dvejus metus, žlugo. Dabar pereinama prie visai kito projekto, kuris neturi nieko bendra su koncerno modernizavimu ir Vyriausybės įsipareigojimais. Tai buvo galima padaryti ir neprivatizuojant "Mažeikių naftos", tvirtino E. Maldeikis.

E. Maldeikis pernai birželį perėmė derybų su "Williams" estafetę iš buvusio ūkio ministro Vinco Babiliaus. Rudenį, nesutikęs pasirašyti sandorio, jis atsistatydino.

"Visos rožinės svajonės, verslo planai, kuriais buvo paremtas ir modernizavimas, ir Vyriausybės prisiimti įsipareigojimai, dabar liko šone", įsitikinęs buvęs ūkio ministras.

Jis teigė, jog apie valstybės vaidmenį šiame procese dar sunku spręsti, nes trūksta informacijos.

"Nesu didelis optimistas, bet manau, kad iki susitarimų dar toli", tvirtino E. Maldeikis.

M. Starkevičiūtė dėl informacijos stokos taip pat neskuba teigiamai ar neigiamai vertinti "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" ketinimų.

Ūkio ministras V. Milaknis pirmadienį susitikime Jungtinė demokratų ir tėvynės liaudies partijų frakcija teigė, kad bendros įmonės idėją prieš du mėnesius pasiūlė "LUKoil".

V. Milaknis nepatvirtino, kad bendrose įmonėse "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" dalis bus po 50 procentų, tačiau teigė, kad santykis bus labai panašus.

Frakcijos narė Laima Andrikienė teigė mananti, kad "užkibom ant "Williams" kabliuko". Ji tvirtino, kad amerikiečiai nepajėgia susitarti dėl ilgalaikio naftos tiekimo, negali gauti paskolų, nors prieš pasirašant sutartis teigė, jog lengvai gaus pasiskolinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.