aA
Konstitucinis teismas nusprendė, jog apribojimai dirbantiems pensininkams mokėti pensijas neatitinka konstitucijos. Tai reiškia, jog du metus dirbantys Lietuvos pensininkai buvo valdžios paprasčiausiai apgaudinėjami.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė
© BNS foto
Kuomet prieš porą metų “Sodros” biudžetas buvo iš tikrųjų prastoje padėtyje, liberalų ir socialliberalų Vyriausybė ėmėsi ieškoti būdų, kaip deficitą sumažinti. Iki tol dirbantys pensininkai virš 65 metų gaudavo visą pensiją, o senatvės pensininkai, kurių darbo užmokestis viršijo pusantros minimalios algos gaudavo tiktai bazinę pensiją. Liberalų ir socialliberalų Vyriausybė nusprendė visiems dirbantiems pensininkams mokėti tiktai bazinę pensiją.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė teigė, jog tai tiktai laikinas sprendimas, o kuomet pagerės Lietuvos ekonomika ir finansinė būklė, bus galima grįžti prie šių klausimų ir ieškoti būdų, kaip padidinti pensijas žmonėms.

Tačiau jau tada ekspertai pastebėjo, jog valdžia paprasčiausiai pasinaudojo labiausiai pažeidžiamu socialiniu sluoksniu – pensininkais, kurie savo interesus apgina gana sunkiai. Jau tada tiek ir ekspertai, tiek ir kai kurie politikai teigė, jog toks sprendimas gali prieštarauti konstitucijai. Tačiau pensijų ribojimas tuo metu buvo pats paprasčiausiai sprendimas, juo labiau, kad tuo metu nesukėlė didesnių politinių pasekmių, nes buvo prasidėjusi nauja Seimo kadencija. Tokiu sprendimu buvo tikėtasi, jog “Sodra” sutaupys 113 mln. Lt.

Tiesa, Socialdemokratai tuomet pareiškė nepritariantys tokiam žingsniui, kadangi tai tikrai neišspręs “Sodros” problemų, nesumažins darbo, o tiktai pablogins žmonių padėtį. Tačiau, kaip matyt, situaciją ištaisė tiktai Konstitucinis teismas.

Tai reiškia, jog kiekvienas dirbantis pensininkas, kuris pastaruosius dvejus metus buvo priverstas rinktis bazinę pensiją ar darbo pajamas, dabar gali paduoti valdžią į teismą ir išsireikalauti kompensacijos už dvejus metus taikytą neteisėtą sprendimą.

“Sodros” strategai turės tiek ir ieškoti naujų šaltinių, kurie tikėtina, bus paskolos arba kai kurių sprendimų dėl pensijų didinimo atšaukimas, tiek ir iš naujos perkonstruoti kitų metų “Sodros” biudžetą, kuris atrodė buvo pasiekęs vieną iš paskutinių svarstymo stadijų. Dabar manoma, jog Konstitucinio Teismo sprendimo įgyvendinimas valstybės biudžetui kainuos apie 70 mln. Lt.

Turint galvoje kitais metais planuojamą apie 25 mln. Lt “Sodros” biudžeto perviršį, jo neužteks padengti planuojamoms išlaidoms. Beje, Vyriausybė jau buvo pritarusi minimalių pensijų didinimui tam tikrai grupei pensininkų, bei nusprendusi kitais metais didinti pensijas apskritai. Tikėtina, jog vieno iš sprendimų, beje, labai patrauklaus prieš pat rinkimus, valdančiajai koalicijai teks atsisakyti.

O “Sodros” strategai susilauks tų pačių kaltinimų – jog yra stabdoma valstybės socialinės sistemos reforma, jog ji yra dangstoma kosmetiniais sprendimais, kurie dažnai netgi yra prieštaraujantys pagrindiniam įstatymui. Iš tiesų, kosmetiniai sprendimai pamažu pradeda nusibosti, o be to, ir kainuoja brangiai – tiesiog įdomu, kada gi mūsų politikai pagaliau sukaups drąsą esminėms socialinės sistemos reformoms?