aA
Į Vilniaus universiteto (VU) Santariškių klinikas atvykstantiems pacientams nebereikės mokėti už tyrimus, tačiau nerimaujama, kas ligoninei sumokės už atliktą darbą, nes ligonių kasos tvirtina lėšų tam neturinti.
Gydytojas ir pacientas
Gydytojas ir pacientas
Antradienį VU Santariškių klinikų generalinio direktoriaus pavaduotoja ekonomikai Aldona Guobienė BNS sakė, jog ligoninės direktoriaus įsakymas dėl mokamų paslaugų laikinai sustabdytas ir nuo šiol iš pacientų už jiems suteiktas paslaugas "jokių mokėjimų nebus reikalaujama".

Praėjusią savaitę Vilniaus universiteto Santariškių klinikų administracija nutarė, kad pacientai turi susimokėti už tyrimus. Net pacientai, atvykę su gydytojų siuntimais, turėjo mokėti už diagnostinius tyrimus, o pacientai be siuntimo ir be sveikatos draudimo dar turėjo sumokėti ir už gydytojo konsultaciją.

"Įsakymą laikinai sustabdėme ir šiuo metu deramės su ligonių kasa", - sakė A.Guobienė, pridūrusi, jog "ligonių kasose vis tiek pinigų nėra ir jie nieko nežada".

Pasak ekonomistės, dėl finansinės krizės įvesdamos mokamas paslaugas klinikos tikėjosi susirinkti dalį reikalingų lėšų - apie 300 tūkst. litų - ir taip išvengti didžiulių skolų. Iš viso klinikoms iki metų pabaigos reikėtų 1 mln. litų.

A.Guobienės teigimu, lėšų limitas ambulatorinėms paslaugoms apmokėti buvo išnaudotas iki lapkričio 10 dienos ir nuo tos dienos klinikos dirba veltui.

"Taip atsitiko šiemet todėl, kad net 14 proc. buvo sumažintos lėšos ambulatorinei pagalbai", - sakė Santariškių ekonomistė.

Tuo tarpu Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus Sauliaus Janonio Santariškių klinikoms adresuotame rašte teigiama, kad sprendimas įvesti mokamas paslaugas "iš esmės nepagerins gydymo įstaigos finansinės padėties, tačiau stimuliuos nereikalingą medikų ir pacientų konfliktą".

S.Janonis siūlė ligoninei "susilaikyti nuo priimtų sprendimų" ir sudarė specialistų komisiją, kuri per savaitę turės įvertinti Santariškių klinikų generalinio direktoriaus sprendimą.

Pasak A. Guobienės, vieno milijono litų trūksta ne tik ambulatorinių paslaugų apmokėjimui, bet tiek pat lėšų trūksta stacionarinei pagalbai.

"Mes stabdome planinį ligonių guldymą į ligoninę ir sudarome jų eilę", - pabrėžė A.Guobienė. Jos teigimu, Santariškių klinikose visuomet yra eilės, tačiau dabar jos dar pailgės.

VU Santariškių klinikų direktoriaus pavaduotojos ekonomikai nuomone, ligonių kasos netinkamai planuoja ir paskirsto lėšas.

"Pinigai dalinami tarybiniais metodais - t.y. visiems po lygiai ir čia yra baisi problema", - pabrėžė A.Guobienė.

VU Santariškių klinikų duomenimis, ambulatorinės pagalbos eilėse nuolat yra nuo 3 iki 4,5 tūkst. ligonių iš visos Lietuvos.

Teigiama, jog šiais metais Santariškių konsultacinei poliklinikai kvotos buvo sumažintos 14 proc. Pernai ambulatorinėms paslaugoms apmokėti buvo numatyta 6,1 mln. litų, šiemet 5,3 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.