aA
Vilniaus viešbučio „Radisson SAS Astorija" prezidentiniuose apartamentuose vakar dar nebuvo nuvytę Jungtinių Valstijų vėliavos spalvų gėlės. Lelijų, gerberų, rožių ir frezijų puokštės dvelkia fojė ir koridoriuje, vedančiame į 45 kvadratinių metrų ploto apartamentus, kuriuose nakvojo su vizitu praėjusį penktadienį į Vilnių atskridęs Amerikos prezidentas George'as W.Bushas su žmona Laura.
G.W.Bushas ir L.Bush išskrenda iš Vilniaus
© BNS foto
JAV ambasada G.W.Busho vizito metu viešbučiuose užsakė maždaug 3 tūkst. vietų, kurios gali kainuoti apie 1,7 mln. litų. Amerikiečiai buvo užėmę visus viešbučius senamiestyje ir gyveno kambariuose po vieną.

Lovą klojo anglišku stiliumi

Penktadienį apie 20 valandą į „Radisson SAS Astorija" atvykusi pirmoji JAV pora nevakarieniavusi nuėjo miegoti. Ponia L.Bush prieš miegą užsisakė tik taurę vyno.

Šio viešbučio kambarinė Svetlana Ališauskienė G.VV.Bushui ir jo žmonai miegamajame lovą buvo paklojusi anglišku stiliumi. „Pirmiausia tiesiamos dvi ilgos paklodės, paskui - antklodė, ant jos - trumpesnė paklodė ir viskas sulenkiama voko forma",- aiškino kambarinė. Ji prisiminė, kad tokiu stiliumi lovą dar teko kloti anksčiau viešbutyje nakvojusiam Velso princui Charlesui.

Pusryčiai - į apartamentus

Bushai šeštadienį pusryčiavo 5 valandą ryto. Virti kiaušiniai, omletas, dešrelės, keptas kiaulienos kumpis, švieži vaisiai ir daržovės, lietuviškas jogurtas, grūdėta varškė, sūriai, sultys, mineralinis vanduo, arbata bei kava - visa tai buvo atnešta į apartamentus. Tačiau ko pusryčiams paragavo pirmoji amerikiečių pora, „Radisson SAS Astorija" vadovai laiko paslaptimi.

G.W.Bushas su žmona, išvykdami iš viešbučio, svečių knygoje įrašė: „All my best wishes" (geriausi linkėjimai) ir pasirašė. Nei viešbučio savininkams, nei kambarinėms pirmoji JAV pora suvenyrų nepaliko.

Po vizito keitė telefonus

Prieš G.W.Busho vizitą viešbučio „Radisson SAS Astorija" prezidentiniuose apartamentuose nebuvo pakeista jokia interjero detalė, tik imtasi didesnių saugumo priemonių. Trečiame aukšte esančių apartamentų miegamojo langai atsiveria į Rotušės aikštę, kurioje šeštadienio rytą G.W.Bushas kreipėsi į vilniečius.

Kambariuose, kuriuose naktį praleido prezidentas su žmona, buvo įrengti trys telefonai - miegamajame, darbo kabinete ir tualete. JAV prezidentui palikus apartamentus, sekmadienį juose buvo keičiami telefonų aparatai.

Paslauga - už sutartinę kainą

G.W.Busho apartamentų kaimynystėje nebuvo apgyvendinta jokio pašalinio žmogaus. Visuose 120 viešbučio kambarių įsikūrė tik delegacijos nariai. Amerikiečiai kambariuose gyveno po vieną. Pigiausi vienviečiai numeriai kainuoja 666 litus, brangiausi prezidentiniai apartamentai- 1530 litų.

Viešbučio pajamų vadybininkė Vaida Arčiškevičienė tvirtino, kad JAV vadovo vizito svečiai buvo apgyvendinti pagal sutartinę kainą, kuri viešai neskelbiama.

Su amerikiečių pageidautomis nuolaidomis sutiko ir viešbučio „Holiday Inn Vilnius" administracija, nuo lapkričio 10 dienos iki šio pirmadienio apgyvendinusi 110 vizitą rengusių žmonių, tarp jų ir saugumo agentų. Nors vienvietis kambarys čia kainuoja 483 litus, amerikiečiai buvo apgyvendinti pigiau.

"Lietuvos rytas"