aA
Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderio Vytauto Šustausko žmona Nijolė Šustauskienė vakar oficialiai prisiregistravo Vilniuje, tačiau abejojama, ar jai bus leista balotiruotis į miesto tarybą. Sostinėje gyvenanti premjero sutuoktinė Kristina Brazauskienė, nors ir gavusi apygardos komisijos leidimą kandidatuoti, vis dar nėra įtraukta į rinkimų sąrašus.
Kristina ir Algirdas Brazauskai

Į 1560 vietų Lietuvos savivaldybių tarybose pretenduoja 10 316 kandidatų. 174 pretendentus dėl vienokių ar kitokių priežasčių "išbrokavo" apygardų komisijos. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) galutinius kandidatų į miestų savivaldybių tarybas duomenis pateiks likus 18 dienų iki rinkimų.

Dabar tikrinami įvairiausi skundai ir pretendentų į savivaldybių tarybų narius anketiniai duomenys.

Šustauskienė prisiregistravo

Vilniaus apygardos rinkimų komisija praėjusį ketvirtadienį neleido į Vilniaus savivaldybės deputatus kandidatuoti Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderio Vytauto Šustausko žmonai Nijolei Stefanijai Šustauskienei.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, Šustauskienė kaip nuolatinę gyvenamąją vietą nurodė Seimo viešbutį Gedimino prospekte. Kadangi Seimo viešbutis negali būti laikomas nuolatine gyvenamąja vieta, komisija atsisakė pretendentę registruoti kandidate į savivaldybės tarybą.

Tada žmonos reikalais susirūpino pats Šustauskas. Sekmadienį apsilankęs VRK, LLS lyderis prašė dar palūkėti ir žadėjo, kad žmona prisiregistruos pirmadienį. Vakar pats Šustauskas komisijai parodė pasą, kuriame parašyta, kad jo sutuoktinė registruota Viršuliškių gatvėje 75 - 7.

LŽ duomenimis, šiame bute gyvena T. Š. ir P. Š. Pasikalbėti su buto savininkais LŽ nepavyko: telefono ragelio niekas nekėlė.

Šustauskienė yra minėjusi, kad ketina prisiregistruoti pas senutę motiną, tačiau jos vyras vakar aiškino esąs pakankamai turtingas, kad galėtų nupirkti žmonai butą.

Ar leisti Šustauskienei kandidatuoti Vilniuje, VRK spręs šiandien vakare. Vaigauskas mano, kad vėl atsidurti rinkimų sąrašuose moteris gali nebent per teismą. "Jei ji būtų prisiregistravusi iki lapkričio 18 dienos, niekas jokių pretenzijų nereikštų", - sakė VRK pirmininkas.

Techniniai nesklandumai

Kandidatų į Vilniaus savivaldybę sąraše kol kas nėra ir Lietuvos premjero Algirdo Brazausko žmonos Kristinos Brazauskienės. Socialdemokratų sąraše po antru numeriu įrašyto Vilniaus apskrities viršininko Gedimino Adolfo Paviržio iškart ketvirtu įrašytas buvęs prokuroras dabar advokatas Jurgis Jurkevičius.

Pasak Vilniaus apskrities komisijos pirmininko Arūno Štaro, Brazauskienės pavardės sąraše nėra dėl techninių nesklandumų, mat rinkimų kampaniją ji pradėjo dar turėdama Butrimienės pasą. "Kai buvo sudarinėjami sąrašai, Brazauskienė keitė savo pasą ir į duomenų bazę nebuvo įtraukta", - sakė Štaras.

Brazauskienė gavo naują pasą ir oficialiai pasikeitė pavardę tik lapkričio 19 dieną. Vilniaus apskrities rinkimų komisijai vienus dokumentus ji pateikė Brazauskienės, kitus - Butrimienės pavarde.

Neįregistruotos partijos

Vilniaus rinkimų komisija neužregistravo 38 kandidatų į miesto tarybą prašymų. Kaune buvo "išbrokuoti" 45 kandidatai, iš rinkimų iškrito net 2 partijos - Socialistų ir "Socialdemokratija 2000". Neleidus balotiruotis keliems šių partijų nariams, jų sąrašuose liko mažiau nei 10 žmonių, todėl joms dalyvauti rinkimuose neleista.

Socialistams tai reiškia visišką pralaimėjimą, nes Kaunas - vienintelis miestas, kuriame ši partija buvo iškėlusi kandidatus.

Pasak VRK darbuotojų, apygardoje iš sąrašų išbraukti kandidatai dar gali skųstis VRK, tačiau nei socialistai, nei "Socialdemokratijos 2000" Kauno skyrius vakar skundų dar nebuvo įteikę.

Pakeitė registracijos vietą

Šių metų gegužę Seimo priimtos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, numatančios, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas tik nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, daugelį kandidatų privertė skubiai keisti registracijos vietą.

Centro sąjungos kandidatas į Kauno tarybos narius Kęstutis Glaveckas prisiregistravo pas uošvius. Tą patį padarė ir buvęs Kauno meras konservatorius Kazys Starkevičius.

Lietuvos centro sąjungos atstovas Romualdas Ozolas prisiregistravo Varėnoje ir šio rajono kandidatų nuo savo partijos sąraše užima paskutinę 43-iąją vietą. Prieš tris savaites sudaryti VRK duomenų sąrašai liudija, kad Ozolas vis dar gyvena Vilniuje. Jis į komisiją dėl registracijos pakeitimo nesikreipė.

Liberalui Jonui Čekuoliui nepavyko įrodyti, jog gyvena Jonavos rajone, todėl jis iš sąrašų išbrauktas. Vilniaus rinkimų apygarda neleido dėl mandato kovoti buvusiam sveikatos ministrui Raimundui Aleknai, Valstiečių ir Naujosios sąjungos partijų sąjungos sąrašo lyderiui Gintarui Didžiokui.

Marga publika

Į savivaldybes veržiasi ir dabartiniai Seimo nariai, buvę ministrai, studentai, pensininkai, bedarbiai, žurnalistai. Sąrašuose į Vilniaus tarybą yra ir dainininkės Daina Bilevičiūtė bei Ona Valiukevičiūtė, aktorė Vaiva Mainelytė.

Į Jonavos rajono tarybą nori patekti dainininkas Ligitas Kernagis, į Palangos - sveikos gyvensenos propaguotojas Dainius Kepenis.