aA
Klausimas

Gerb. gyd. Eugenija, Prašau paaiškinti, kas yra "policistinių kiaušidžių sindromas".

Dėkoju.
Su pagarba,
Rita

Atsakymas

Esmingiausiu vadinamojo Štein-Leventalio sindromo bruožu laikoma lėtinė anovuliacija, kurią lydi kiti charakteringi pokyčiai: mėnesinių ciklo sutrikimai, padidėjęs plaukuotumas, nevaisingumas, bei policistiniai kiaušidžių pakitimai.

Ilgą laiką policistiškos kiaušidės laikytos vienu iš būtinų šio sindromo atributų, tačiau paplitus modernesnei ultragarsinio skenavimo technikai pasirodė, kad policistiniai kiaušidžių pakitimai randami apie 75 % moterų su bet kurios etiologijos ovuliacijos sutrikimais. Jie taip pat pasitaiko 12,7 - 25 % sveikų vaisingų moterų, neturinčių jokių ovuliacijos sutrikimų ir netgi 14 %moterų, kurios vartoja hormonines kontraceptines tabletes. Ovuliacija gali sutrikti dėl daugybės faktorių: centrinės kilmės - dėl streso, depresijos, dėl hiperprolaktinemijos, dėl anorexia nervosa; dėl antsvorio, nutukimo įvairios kilmės: dėl įgimtų ir įgytų sutrikimų pačiose kiaušidėse.

Moterims su anovuliaciniais menstruaciniais ciklais nesusidaro geltonkūnis ir neišsiskiria progesteronas, todėl organizme ilgą laiką (kartais po keliolika metų ir ilgiau) veikia estrogenai, nuolatos stimuliuodami jiems jautrių audinių - gimdos gleivinės, kiaušidžių, krūties ir kt.ląsteles.

Užsitęsusi lėtinė anovuliacija sukelia daugelį rimtų sveikatos sutrikimų: mėnesinių ciklo sutrikimus, nevaisingumą, padidėjusį kūno plaukuotumą, riebią veido odą bei spuogus, padidėjusią riziką sirgti gimdos gleivinės, krūtų vėžiu, padidėjusią arterinės hipertenzijos ir galbūt kitų kardiovaskulinių ligų riziką.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.