aA
Pirmadienį prezidentas V. Adamkus priėmė "Mažeikių naftos" valdybos pirmininką Jim Sheel (Džimą Šylą) ir valdybos narį, bendrovės "Williams Lietuvą" vadovą Randy Majors (Rendį Meidžorsą).

Susitikime buvo aptartos įmonės derybos su Rusijos kompanijomis dėl ilgalaikio naftos tiekimo "Mažeikių naftai", pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Lietuvos vadovas pasveikino "Mažeikių naftos" ir "Lukoil" pasiektus susitarimus.

Pasitenkinimą dėl sėkmingų derybų pirmadienį išreiškė ir vienas konservatorių lyderių, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Arvydas Vidžiūnas.

"Nors "Mažeikių nafta" kol kas dirba nuostolingai, vien dėl to, kad minimalus šios gamyklos perdirbimo naftos kiekis yra apie 6 mln. tonų, vis dėlto krypstama į didesnių vilčių teikiamą situaciją ir "Mažeikių nafta" stojasi ant kojų", spaudos konferencijoje sakė A. Vidžiūnas.

"Norėčiau tikėti, kad šiandien, rytoj ir poryt tuo pasidžiaugs mūsų didieji oponentai (Eugenijus) Maldeikis, (Vytenis) Andriukaitis, (Romualdas) Ozolas, (Rimantas) Smetona, (Povilas) Gylys ir kiti", pridūrė A. Vidžiūnas.

Komentuodamas pasiektus susitarimus, opozicinės LDDP lyderis Česlovas Juršėnas sakė pritariąs nuomonei, jog baigęs kadenciją prezidentas Algirdas Brazauskas padarė tai, ką seniausiai turėjo padaryti vyriausybės vadovas - trinktelėti kumščiu į stalą ir pasiūlyti persvarstyti sutartį dėl "Mažeikių naftos" valdymo.

"Po tokios kritikos "Mažeikių naftos" ir "Lukoil" derybose Londone iškart įvyko lūžis", sakė Č. Juršėnas.

Jo nuomone, "su amerikonais, kaip ir su kitais, reikia šnekėtis kaip lygus su lygiu, o ne būti baudžiauninko vaidmenyje, taip, kaip iki šiol elgėsi konservatoriai".

"Jei mes iš jų reikalausime, anksčiau ar vėliau rezultatas bus", sakė LDDP pirmininkas.

Jis teigė, kad iki šiol Lietuva buvo gąsdinama "Lukoil", o dabar pati amerikiečių kompanija susitarė su rusų kompanija.

"Po tam tikros pauzės, pridarę nuostolių, kuriuos padengs Lietuva, jie vis tiek eina į tą patį "Lukoil", sakė Č. Juršėnas.

Praėjusį ketvirtadienį Londone "Mažeikių nafta" ir "Lukoil" pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo principų. Susitarta steigti bendras tiekimo ir realizavimo bendroves ir toliau plėsti veiklą Baltijos regione.

Pagal susitarimą, Mažeikių naftos perdirbimo gamykla per bendras su "LUKoil" įmones kasmet gaus po 6 mln. tonų naftos iš Rusijos. "Mažeikių nafta" dar galės pirkti ir papildomos naftos iš kitų šaltinių.

Mažeikiuose perdirbti naftos produktai bus pardavinėjami per bendras "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" įmones, nors pagrindinius savo klientus Lietuvoje ir toliau tiesiogiai aptarnaus pati "Mažeikių nafta".

Pirmosios bendros įmonės gali pradėti veikti jau rugpjūtį ar rugsėjį.

"Mažeikių nafta" dabar gali perdirbti apie 8 mln. tonų naftos, o projektinis gamyklos pajėgumas yra 15 mln. tonų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.