aA
Greitai baigti Lietuvos stojimo į NATO procesą, sudarant sąlygas iki 2004 metų pavasario tapti organizacijos nare, kai bus baigta stojimo sutarties ratifikavimo procedūra, yra "mūsų bendras interesas", teigia Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis.
G.Schroeder
G.Schroeder
Kaip rašoma pirmadienį dienraštyje "Respublika" išspausdiname Vokietijos vyriausybės vadovo komentare, po ketvirtadienį įvykusio NATO šalių narių vadovų susitikimo tapo aišku, kad Lietuva taps NATO nare.

"Dabar mūsų bendras interesas greitai baigti įstojimo procesą, kad formaliai įstoti būtų galima jau 2004 metų pavasarį, kai bus baigta ratifikavimo procedūra", - tvirtina G.Schroederis.

Jis pabrėžia, jog kvietimas įstoti į NATO yra "didelis laimėjimas" Lietuvai ir teigė žinąs, kokių pastangų pareikalavo ir dar reikalaus tapimas Aljanso nare.

"Kiekviena šalis kandidatė įsipareigojo imtis didelių reformų ir restruktūrizavimo, apimančių toli gražu ne vien karinę sritį. Plane "Membership Action Plan", pagrindiniame NATO instrumente parengti kandidates narystei, nubrėžti svarbiausi politiniai, ekonominiai ir teisiniai tikslai", - teigiama kreipimesi.

Pasak Vokietijos kanclerio, Lietuvos įstojimas į NATO bus "svarbus indėlis" į Europos saugumą ir stabilumą, jis atitinka ir Vokietijos interesus.

G.Schroderio įsitikinimu, NATO padeda "saugoti laisvę, demokratiją ir žmogaus teises, stiprinti stabilumą ir saugumą euroatlantinėje erdvėje ir tvirtus saitus tarp Europos ir Šiaurės Amerikos".

"Ne tik mums, vokiečiams, bet ir mums, europiečiams bendrai, naujausių laikų istorijoje šie artimi ryšiai buvo ypač naudingi", - teigia Vokietijos vyriausybės vadovas.

Jis taip pat užsiminė apie taikos palaikymo misijose Bosnijoje bei Kosove dalyvaujančius Lietuvos karius ir padėkojo Bundesvero karių vardu Lietuvos vyriausybei bei tautai už "pasirengimą pasidalyti atsakomybe ir rizika".

Praėjusį ketvirtadienį Prahoje vykusiame NATO šalių narių vadovų susitikime Baltijos šalys kartu su dar keturiomis Vidurio Europos valstybėmis buvo pakviestos tapti Aljanso narėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.