aA
Nijolė Sadūnaitė
© "Lietuvos žinios"
"Va, čia jis mane pabučiavo! - smagiai bakstelėjo pirštu skruostą ir su švelnia ironija apie garsųjį bučinį pasakojo Nijolė Sadūnaitė. - Dabar visiems giriuos susiriesdama. Skambino klasės draugė ir sakė, kad Prezidento patarėjas Darius Kuolys viešai per radiją pranešė, kad Bushas mane pabučiavo".

Šiluma

"Šalia manęs stovėjo Justas Paleckis ir Audrius Siaurusevičius. Bushas jiems paspaudė rankas, o kai priartėjo prie manęs, angliškai jam pasakiau "Dievas su tavim, ačiū tau". Tada jis mane apkabino ir pabučiavo", - tokia ir buvo ta akimirka. Sadūnaitė mano, kad tokią prezidento reakciją galėjo sukelti ši angliška frazė, nes kiti žmonės greičiausiai nespėjo ar nedrįso nieko sakyti.

"Žinau, kad JAV prezidentas ypač vertina meilę Dievui ir ištikimybę šeimai. Galbūt mano žodžiai jį sujaudino", - svarstė moteris. Ji prisipažino, kad tokio šilto ir nuoširdaus politiko per visą gyvenimą nebuvo sutikusi.

"Visi kalba, kad jis paprastas ir linksmas žmogus. Ir tai tiesa. Jo akys spinduliuoja gerumą net tada, kai jis nesišypso", - įspūdžiais dalijosi pašnekovė. Pasak jos, Busho vizito diena prilygo dešimčiai Velykų, nes žmonės buvo apimti nuoširdžios euforijos.

"Tokia pakili, džiaugsminga žmonių nuotaika ir dvasinė būsena buvo per mitingus Atgimimo pradžioje", - lygino ji.

JAV prezidento kalbą Sadūnaitė įvertino 12 balų iš dešimties. "Tie žodžiai, kad padarę prieše Lietuvą, tapsite ir Amerikos priešu, žmones stipriai sujaudino, jaunimas tiesiog užvirė", - kalbėjo moteris.

Knyga

Sadūnaitė dalyvavo Prezidentūroje, kai JAV prezidentui buvo įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius. Pašnekovė vėl ironiškai tarsteli, kad kaip paprasta moteriškė nebuvo verta dalyvauti tarp garbingiausių šalies politikų, tačiau prisipažįsta turėjusi viltį perduoti JAV prezidentui savo knygą.

Patirtis

Pokalbio pabaigoje Sadūnaitė išraiškingai mosteli ranka į portretą, kabantį ant sienos: "Čia dar vienas mano mylimas Amerikos prezidentas, jis taip pat labai stengėsi ir advokatavo Lietuvai, man ranką paspaudė. Ne, nepabučiavo, tąsyk aš sėdėjau greta Nensės, jo žmonos". Čia pat paaiškina, kad 1988 metais, kai Ronaldas Reaganas lankėsi Maskvoje pas Michailą Gorbačiovą, ji dalyvavo JAV ambasados Maskvoje surengtame priėmime. Tai nevienintelis susitikimas su Reaganu.

Pasibaigus jo prezidentavimui 1991 metais, Sadūnaitė viešėjo Los Andžele, tada Amerikos lietuvių bendruomenės vadovė Angelė Nelsienė surengė jai susitikimą su Reaganu. "Viešėjome jo darbo kabinete, bendravome gal pusvalandį. Jam taip pat padovanojau angliškai išleistą knygą. Įteikę padėkos raštą paprašėme ir toliau ginti Lietuvą", - prisiminė įspūdingus susitikimus pašnekovė.

Po JAV prezidento bučinio kojos jai nevirpėjo, nes toks Busho poelgis buvo labai netikėtas.