aA
Iš darbo atleista Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijos Sveikatos priežiūros tarnybos viršininkė Lina Macaitienė stebisi, kodėl nuteistiesiems kolonijoje be recepto skiriama daugybė įvairių tablečių, ir mano, kad į kalinių rankas patenka dalis naudotų švirkštų.
Švirkštai
Kaip pirmadienį rašo dienraštis "Respublika", liepos 29 dieną Alytuje pradėjusiai eiti naująsias pareigas L.Macaitienei kolonijos direktorius Kęstutis Jasmontas lapkričio 20 dieną pareiškė griežtą papeikimą už neteisėtus ryšius su nuteistaisiais bei aplaidumą darbe.

Tuo tarpu pati gydytoja laikraščiui tvirtino, kad ją nustebino nuteistiesiems net be receptų skiriamų įvairiausių tablečių, ypač raminamųjų daugybė.

Kaliniai medikei pasakojo tas tabletes pardavinėjantys vieni kitiems, o toksikomanai jas sutrina ir leidžiasi į veną.

L.Macaitienė taip pat negalėjo pasakyti, kur dingdavo už zonos ribų pareigūnų išnešti į maišą sudėti panaudoti švirkštai.

Moteris mano, kad dalis naudotų švirkštų vėl galėjo būti įnešami į kolonijos teritoriją už pinigus.

Gydytojos teigimu, padirbusi vos kelis mėnesius pradėjo netikėti kalbomis, kad narkotikų ir kitų neleistinų dalykų į koloniją primėtoma per tvorą arba perduodama siuntiniuose.

Pasak L.Macaitienės, tokį zonoje esantį narkotinių medžiagų, mobiliųjų telefonų ir jų kortelių kiekį reikia "vežti vežimu".

Už pravaikštas iš darbo atleista medikė taip pat sakė pasibaisėjusi tarp kalinių radusi net keturis sergančius vėžiu ir negydomus ligonius.

Anot L.Macaitienės, daugelio jaunų vyrų nesveiki plaučiai, kiti serga tuberkulioze, odos ligomis, diabetu, tačiau beveik visiems diagnozuojama depresija ir dideliais kiekiais dalijami antidepresantai.

L.Macaitienė kolonijoje liepą pakeitė iš Sveikatos priežiūros tarnybos vadovės pareigų pasitraukusią Birutę Adamonienę, kuri buvo priversta palikti šią vietą po skandalo dėl kolonijoje neregėtu mastu išplitusio žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV).

Šių metų gegužės-birželio mėnesiais Alytaus kolonijoje kilus ŽIV protrūkiui virusas buvo nustatytas maždaug 285 nuteistiesiems, kurių trečdalis jau išėjo į laisvę.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, lapkričio pradžioje iš viso diagnozuoti 707 ŽIV infekuoti asmenys, iš kurių didžioji dalis -570 asmenų - užsikrėtė vartodami intraveninius narkotikus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.