aA
Federalinio kanclerio Wolfgango Schuesselio konservatyvioji Liaudies partija sekmadienį sensacingai laimėjo pirmalaikius Austrijos parlamento rinkimus. Kaip vakare paskelbė vidaus reikalų ministras Ernstas Strasseris, partija surinko 42,3 proc. balsų ir gerokai pagerino praėjusių rinkimų rezultatus, kai buvo gavusi 26,9 proc. gyventojų pasitikėjimą.
Wolfgang Schuessel
Wolfgang Schuessel
© EPA-ELTA
Rinkimų pralaimėtoja, anot rezultatų, yra dešiniojo populisto Joergo Haiderio Laisvės partija, už kurią balsavo tik 10,2 proc. rinkėjų. Per paskutiniuosius parlamento rinkimus 1999-aisiais ši parija su 26,9 proc. balsų užėmė antrąją vietą po socialdemokratų. Tokio didelio prarasto pasitikėjimo Austrijoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo. Laisvės partija neteko beveik dviejų trečdalių rinkėjų ir tai yra istorinis rekordas.

Opozicijoje esantys socialdemokratai šiek tiek pagerino savo rezultatus ir su 36, 9 proc. balsų atsidūrė antroje vietoje. Opozicijai priklausę žalieji surinko 9 proc. balsų (plius 1,6 proc.). Paskutinės nuomonių apklausos rodė, kad atkakli kova dėl pirmosios vietos vyks tarp Liaudies partijos ir socialdemokratų.

Paskelbus galutinius rinkimų rezultatus, Liaudies partija gali tikėtis 79 mandatų ir tai yra 27-iais daugiau nei po praėjusių rinkimų. Socialdemokratai gavo keturiomis vietomis daugiau ir dabar bus atstovaujami 69 parlamentarų.

Žalieji turės 16 mandatų (plius 2). Laisvės partijai 183 vietų Nacionalinėje taryboje atstovaus tik 19 deputatų, 33 mažiau nei iki šiol. Kol kas neaišku, kas ateityje valdys Austriją.

Kancleris W.Schuesselis, komentuodamas rinkimų rezultatus, paragino savo šalininkus likti kuklius. "Mes turime likti kuklūs. Mes turime ant žemės stovėti dvejomis kojomis", - sakė jis. Kancleris neįvardijo galimo koalicijos partnerio, tačiau pareiškė norįs pokalbių su visomis kitomis parlamente atstovaujamomis partijomis. "Negali kilti abejonių, kas vadovaus Austrijai ir kaip", - kalbėjo jis.

J.Haiderio patikėtinis ir pagrindinis Laisvės partijos kandidatas Herbertas Hauptas prisipažino, kad jo partijai akivaizdžiai nepavyko pasiekti tikslo rinkimuose. Jis pareiškė, kad bendradarbiavimas su Liaudies partija bus tęsiamas.

Austrijos prezidentas Thomas Klestilis jau sekmadienio vakarą užmezgė kontaktą su visomis partijomis. Pirmadienį įvyks pirmieji susitikimai dėl galimų koalicijos variantų. Prezidentas teigė tikįs, kad naujoji vyriausybė bus sudaryta greitai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.