aA
Naktiniai susirėmimai, per kuriuos žuvo vienas ir buvo sužeisti mažiausiai septyni palestiniečiai, penktadienį padidino Izraelio ir palestiniečių skepticizmą, kad taikos sutartį pavyks pasiekti iki Jungtinių Valstijų prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) kadencijos pabaigos sausio 20 dieną.
Izraelio kariuomenės pranešimu, kariai Erezo pasienio poste tarp Izraelio ir Gazos nušovė palestinietį, mėginusį perlipti apsaugos tvorą ir užpulti kariuomenės postą. Kariuomenės teigimu, naktį palestiniečiai apšaudė kariuomenės patrulius ir karinius postus dešimtyje Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo vietovių.

Iš viso per keturiolika smurto savaičių žuvo mažiausiai 356 žmonės - 300 palestiniečių, 13 Izraelio arabų ir 43 kiti izraeliečiai. Pastaroji auka buvo vienintelė per tris dienas.

Šis smurto aktas aptemdė Vašingtono pastangas suteikti naują postūmį JAV tarpininkaujamoms taikos deryboms ir iki B. Clintono atsistatydinimo pasiekti galutinį Artimųjų Rytų taikos susitarimą.

Izraelio ministro pirmininko Ehudo Barako pasiuntinys Gileadas Sheras (Gileadas Šeras) penktadienį Vašingtone sakė netikįs, kad B. Clintonui per likusias 15 prezidentavimo dienų pavyks įveikti Artimųjų Rytų taikos proceso krizę.

Aukštas palestiniečių pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos G. Sherui įteiks 15-os išlygų sąrašą, kurį B. Clintonui davė palestiniečiai, ir tada Izraelis turės nuspręsti, ar nori tęsti taikos derybas. Tada bus sprendžiama, ar siųsti palestiniečių derybininkų delegaciją į Vašingtoną, sakė pareigūnas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.