aA
Nuosaikiųjų (konservatorių) frakcija ragina Vyriausybę atsisakyti pragaištingo žemės ūkio liberalizavimo ir nedelsiant atnaujinti eksporto rėmimą bei pieno supirkimo kainų palaikymą.
"Nemokėdama keliasdešimties milijonų, valstybė realiai praranda šimtus milijonų litų ir grėsmingai didina nedarbą. Tai tik kelia teisėtą žemdirbių nepasitenkinimą ir socialinę įtampą kaime", teigiama penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Pasak pranešimo, staigus pieno produktų, iš kurių gyvena apie 70 proc. žemdirbių, supirkimo kainų sumažinimas tapo nepakeliama našta kaimo žmonėms.

Nuosaikieji konservatoriai mano, kad tokį kainų kritimą lėmė Finansų ministerijos ir Vyriausybės praėjusiais metais nutrauktas eksporto rėmimo, supirkimo kainų palaikymo ir kitų programų finansavimas.

"Patirtis rodo, kad Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė yra tikrai liberaliųjų pažiūrų, tačiau reikia atsižvelgti ir į finansines valstybės išgales", BNS sakė Lietuvos prezidento patarėjas žemės ūkiui Raimundas Dužinskas.

Jo nuomone, pieno kainų liberalizavimas susijęs su nebeišgalėjimu žemdirbiams mokėti subsidijų.

"Rinkos ekonomikos požiūriu sprendimas liberalizuoti pieno kainas yra racionalus, tačiau socialine prasme tai sukels daug neigiamų pasekmių", kalbėjo R. Dužinskas.

Pasak nuosaikiųjų konservatorių, nutrauktas programų finansavimas atitolins, o ne priartins Lietuvą prie Europos Sąjungos žemės ūkio.

"Jei ir toliau bus neteisingai liberalizuojamas Lietuvos žemės ūkis, tai iki įstojimo šalyje liks nedaug žemdirbių, kuriems būtų teikiama tokia ES finansinė parama", sakoma pranešime.

Prezidento patarėjas nenori visiškai su tuo sutikti. Jo nuomone, tą aiškiai įrodo Estijos pavyzdys.

"Pieno gamyba Estijoje siekia 700 tūkst. tonų per metus, o derybose su ES ji užsiprašė 900 tūkst. tonų", sakė R. Dužinskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.