Televizijos laidos „Bėdų turgus“ vedėja ir jos sutuoktinis kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir prašė iš 115,06 kv. metrų ploto namą įsigijusio neonatologo priteisti 181,5 tūkst. Lt skolą bei daugiau kaip 25 tūkst. Lt palūkanų. Kadangi teisėjas Šarūnas Račkauskas ieškinį atmetė, E. Mildažytė ir G. Vyšniauskas su skundu kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą ir dar kartą paprašė ieškinį patenkinti.

Apygardos teismas nusprendė, kad dėl nepatvirtinto detaliojo plano pažeisti ne tik E. Mildažytės ir G. Vyšniausko, bet ir namą įsigijusio V. Chijeno interesai, todėl „nei vienos šalies negalima pripažinti daugiau nukentėjusia už kitą“.

Teismas nustatė, kad dar 2002-ųjų lapkričio 14-ąją šalys pas notarą sudarė sutartį, E. Mildažytė ir G. Vyšniauskas už 500 tūkst. Lt pardavė V. Chijenui Nemenčinės pl. esantį nebaigtą statyti namą.

Pirkėjas už statinį sumokėjo 318,5 tūkst. Lt, o likusią sumą turėjo grąžinti per 30 dienų, kai bus patvirtintas žemės sklypo, kuriame yra namas, detalusis planas, bet ne vėliau kaip iki 2004-ųjų sausio 1-osios.

Be to, sutartyje buvo nurodyta, kad pirkėjas iki 2004-ųjų sausio 1-osios kas mėnesį mokės po 1250 Lt palūkanų.

Gydytojas 181,5 tūkst. Lt dar nesumokėjo, nes detalusis planas nepatvirtintas iki šiol. Ieškovai kreipėsi į atsakovą ir paprašė pratęsti terminą dėl palūkanų mokėjimo, tačiau jis nesutiko toliau mokėti po 1250 Lt kas mėnesį.

E. Mildažytė ir G. Vyšniauskas ieškinyje teismui nurodė, kad pagal įprastą detaliųjų planų tvirtinimo procedūrą nebuvo galima numatyti, kad ši procedūra taip ilgai užsitęs.

„Niekas negali garantuoti, kad detalusis planas neišvengiamai bus patvirtintas, ir niekas negali paneigti, kad jis iš viso niekada nebus patvirtintas“, - ieškovai teismui nurodė, kad tai priklauso nuo suinteresuotų šalių valios, jų pastangų bei nuo atitinkamų valstybės institucijų sprendimų.

Garsus neonatologas su televizijos laidų vedėjos bei jos sutuoktinio ieškiniu nesutiko. Jis nurodė, kad nesumoka likusios sumos, nes nėra patvirtintas žemės sklypo detalusis planas. V. Chijenas patvirtino, kad sutartis liko galiojanti, joje numatytas atidedamasis terminas.

Bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme buvo nustatyta, kad tik 2004-ųjų sausio 21-ąją Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė keisti bendrojo plano sprendinius ir pastatus Nemenčinės pl. iš visuomeninės paskirties teritorijos pakeisti į gyvenamosios.

Savivaldybė nurodė, kad detalusis planas rengiamas, derinamas ir tvirtinamas bendra tvarka.

Išnagrinėjęs civilinį ginčą pagal E. Mildažytės ir jos vyro apeliacinį skundą Apeliacinio teismo teisėjų kolegija sprendimą žada paskelbti sausio 28-ąją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją