aA
JAV planuoja vesti derybas su Rusija dėl pasirodžiusių pranešimų, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos neva perdislokavo taktinius branduolinius ginklus į Kaliningrado sritį, praneša ketvirtadienį televizijos ir radijo kompanija BBC.
Pentagono atstovas pareiškė, kad Rusija, kaip manoma, perkėlė ten mažo nuotolio branduolinį ginklą, ir tai yra "nerimą kelianti tendencija". Jo vertinimu, tai kelia klausimų, ar laikosi Maskva prisiimtų ginkluotės kontrolės įsipareigojimų.

Pentagono atstovas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, pareiškė, kad tai - vienas "nerimą keliančių klausimų".

BBC pabrėžia, kad Rusija visiškai neigia šiuos pranešimus. Savo ruožtu Pentagonas ir JAV valstybės departamentas taip pat atsisakė juos patvirtinti, remdamiesi tuo, kad tai yra susiję su žvalgyba.

Tačiau oficialus Amerikos užsienio politikos žinybos atstovas Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris) pripažino, kad dėl to kyla tam tikrų nuogąstavimų.

"Mes atidžiai stebime šią situaciją", pabrėžė jis. Pasak jo, "dėl to mes vesime derybas su rusais, kaip mes darome visais ginkluotės kontrolės klausimais. Tačiau daugiau aš neturiu ką pasakyti".

Anksčiau laikraštyje "The Washington Times", remiantis nenurodytais Amerikos žvalgybos atstovais, buvo išspausdintas pranešimas, kad birželį pastebėtas branduolinio ginklo perdislokavimas į Kaliningrado sritį. Straipsnyje teigiama, kad žvalgybos pranešimuose tai nebuvo nurodoma iki gruodžio mėnesio.

Laikraštyje taip pat buvo pateikta stebėtojų nuomonė, jog branduolinio ginklo perdislokavimas "rodo, Maskva vykdo savo grasinimus į NATO plėtrą atsakyti tolesniu branduolinio ginklo dislokavimu". Laikraštis mano, kad turimas omenyje branduolinis ginklas, skirtas naujoms mažo nuotolio raketoms "Točka", kurių veikimo spindulys yra maždaug 70 kilometrų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.