aA
Po dislokacijos Balkanuose nuo leukemijos mirė jau šeštas italų kareivis. Tai dar labiau padidino įtarimus, kad vėžį galėjo sukelti NATO naudojami ginklai, kuriuose yra urano. Italijos prezidentas Karlas Adzeglijas Čiampis (Carlo Azeglio Ciampi) ir ministras pirmininkas Džiulijanas Amatas (Giuliano Amato) trečiadienį pareikalavo aljanso paaiškinimo.
Soldier Cemetery
Abu pareigūnai sakė esą sunerimę.

Šeštoji auka yra 24 metų kareivis, 1996-aisiais atlikęs tarnybą Sarajeve. Ten jis dažnai turėjo tiesioginių kontaktų su galbūt radioaktyvia amunicija. Jaunas vyras mirė jau lapkritį, tačiau apie jo mirtį ir aplinkybes visuomenei paskelbta tik dabar.

Gali būti, kad po misijos Kosove bei Bosnijoje susirgo ir daugiau italų kareivių. Karinė prokuratūra, pasak laikraščių, tiria 20 įtartinų atvejų. Laikraščiai rašo, jog neatmetama galimybė, kad vėžį sukėlė cheminis ginklas arba skiepai.

NATO pripažino, kad 1999 metų balandį per oro antskrydžius prieš Jugoslaviją naudojo silpnai radioaktyvius urano turinčius šaudmenis. Prieš metus sužinota, kad amerikiečių kareiviai per maždaug 100 puolamųjų skrydžių su lėktuvais "A-10" sunaudojo 31 tūkst. vienetų šaudmenų su iš viso 10 tonų silpnai radioaktyviu uranu. Urano turinti amunicija pasižymi ypač stipria pramušimo jėga. Buvęs italų generolas teigė nieko nežinojęs apie galimas rizikas.

Tuo tarpu Graikijos užsienio reikalų ministerija paneigė pranešimus, kad nuo radioaktyvaus spinduliavimo vėžiu susirgo ir Kosove tarnavę graikų kareiviai. Kareiviai iš Graikijos nebuvo dislokuoti teritorijose, kurios galbūt buvo užterštos urano turinčiomis JAV amunicijos liekanomis. Kad tariamai vėžiu susirgo graikų kareiviai, rašė Londono laikraštis "Times".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.