aA
Buvusi Airijos prezidentė sakė "Reuters", kad Rusija privalo pateikti "įtikinantį atsakymą" į vis dažnėjančius pareiškimus, kad jos pajėgos per penkių mėnesių karinę operaciją Čečėnijoje pažeidžia žmogaus teises.

Ji išreiškė ypatingą susirūpinimą padėtimi Černokozovo sulaikymo centre už 50 kilometrų į šiaurę nuo Grozno.

Tiems, kam pavyko ištrūkti iš Černokozovo izoliatoriaus, pasakojo, kaip prižiūrėtojai rusai prievartavo moteris, kiekvieną dieną metaliniais strypais mušė vyrus ir moteris, o į jų kameras leido ašarines dujas.

"Žmonės, kuriems pavyko išsprukti, pasakoja siaubingas istorijas apie kankinimus. Mes turime tai ištirti. Būtina reguliuoti situaciją", sakė M. Robinson.

JT aukštoji žmogaus teisių komisarė sakė nusprendusi kelti Rusijos veiksmų Čečėnijoje problemą, kai Maskva atmetė jos prašymą aplankyti regioną.

Rusijos laikinasis prezidentas Vladimiras Putinas dėl nesiliaujančių pasaulio bendruomenės priekaištų praėjusią savaitę paskyrė specialųjį žmogaus teisių įgaliotinį Čečėnijoje.

Pasak M. Robinson, to neužtenka. "Kai pateikiami rimti kaltinimai pažeidimais, greitomis egzekucijomis, sulaikytų žmonių prievartavimu ir kankinimu, atsakas turi būti įtikinantis", sakė ji.

"Tinkamas atsakas yra leidimas tarptautiniams žmogaus teisių pareigūnams atvykti ir susipažinti su padėtimi. Būtina sužinoti tiesą", kalbėjo komisarė.

M. Robinson pažadėjo Rusijos karinės kampanijos Čečėnijoje klausimą kelti JT Žmogaus teisių komisijos pasitarime Ženevoje, kuris vyks kovo 20 dieną. Ši komisija yra įtakingiausia tarpvyriausybinė žmogaus teisių organizacija pasaulyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.