aA
Paežerėje įsikūrusiame muziejuje minia žmonių, sausakimšai užpildžiusių parodų salę, kai tik nukrito uždanga, plojimais pasitiko dūmų gaubiamą, šviesos sraute mirguliuojančią baisenybę, pavadintą Sue vardu, pritūpusią šuoliui grėsmingai atkištais nasrais.

Jau pirmosiomis darbo valandomis muziejų užplūdę apie 10 tūkstančių žmonių išsižioję spoksojo į tiranozaurą. Manoma, kad žiūrovų netrūks ir vėliau.

Šis įvykis buvo tiesiogiai rodytas per internetą muziejaus svetainėje, naujų žinių apie jį internete galima bus pasižiūrėti visą dieną.

Muziejuje taip pat paskelbta, kad aukcione už 8,4 milijono dolerių įsigytas dinozauras pateikė ir mokslo staigmenų. Tai tapo įmanoma po alinančio darbo - trejus metus po kauliuką surinkinėjus šį gyvūną.

Vienas netikėtumų - tiranozauras turi šakutės formos krūtinkaulio atsišakojimą, būdingą paukščiams. Tai dar vienas patvirtinimas, kad dinozaurai daug panašesni į karštakraujus paukščius negu į šaltakraujus driežus.

Iškastame skelete rastas ir dar vienas paukščiams įprastas kauliukas - ausies būgnelio kilpa, padedanti perduoti garsą į vidinę ausį.

Specialistai sakė nustatę, jog Sue eisena buvo gana nerangi ir lėta (per valandą nueidavo apie 10 kilometrų, didžiausias tiranozauro greitis galėjo siekti apie 25 kilometrus per valandą). Vadinasi, jis judėjo gerokai lėčiau, negu anksčiau manyta, bet tikriausiai greičiau už kitų rūšių dinozaurus, slampinėjusius sausumoje.

Pasirodo, šis gyvūnas turėjo labai gerą uoslę - tai įrodo didžiuliai uodžiamieji gumbai. Vadinasi, anot specialistų, tie padarai vaikščiojo atkišę nosis. Tiesa, neaišku, ar jie buvo maitėdos.

Iš visų 20 tiranozaurų skeletų, žinomų pasaulyje, Čikagos dinozauras yra vienintelis, turintis net 90 proc. skeleto kaulų.

"Lietuvos rytas"