aA
JAV Valstybės departamento Europos saugumo ir politinių reikalų biuro direktorius Walter Andrusyszyn (Volteris Andriusišinas) ketvirtadienį Vilniuje dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje su Lietuvos žiniasklaidos atstovais.

Jis komentavo Lietuvos parlamento pernai priimtą įsipareigojimą iki 2001 metų padidinti krašto apsaugos sistemos finansavimą iki 2 procentų bendrojo vidaus produkto (BVP).

"Dviejų procentų rodiklio politinė reikšmė yra ta, jog jis rodo politinę valią remti nacionalinę gynybą. Jūsų atveju tai dar svarbiau - valią siekti narystės aljanse", sakė W. Andrusyszyn.

"Visas narystės siekiančias valstybes, taip pat ir Lietuvą, kad joms būtų lengviau įgyvendinti savo siekius, mes raginame įgyvendinti savo įsipareigojimus", sakė JAV aukštas diplomatas.

"Jeigu nepasieksite šio tikslo, ypač po to, kai pasakėte, kad stengsitės jo siekti, iškils kitas klausimas - dėl jūsų įsipareigojimų patikimumo", sakė W. Andrusyszyn.

Vašingtono diplomatas pabrėžė, kad JAV gynybos reikmėms skiria 3,5 proc. BVP. Tačiau, anot W. Andrusyszyn, svarbu ne išlaidų dydis, o politinė valia daryti šias išlaidas.

JAV diplomatas pabrėžė, kad 2 proc. BVP rodiklis "yra realistinis", ir į jį orientuojasi daugelis kandidačių į NATO.

W. Andrusyszyn teigė, kad finansinių įsipareigojimų dydis yra diskutuojamas daugelyje NATO narių, taip pat ir JAV. Anot diplomato, Kongrese nemažai kalbama apie JAV įsipareigojimus Europos saugumui, indėlio dydį, įgyvendinant taiką ir šalinant karo pasekmes Kosovo provincijoje.

Kaip žinoma, 1999 metų pradžioje Seimas konservatorių ir krikščionių demokratų daugumos balsais priėmė įstatymą, įpareigojantį tolygiai didinti išlaidas gynybai.

NATO nenurodo, kiek kuri valstybė turi skirti išlaidų gynybai, tačiau pabrėžia, kad kandidatės privalo įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.