aA
Lietuvos gyventojai pritaria šalies siekiams tapti Europos Sąjungos ir NATO nare, tačiau euroatlantinės integracijos šalininkų gretos Lietuvoje retesnės, negu kaimyninėse Baltijos šalyse.
EU
Tai rodo visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko Lietuvos bendrovė "SIC rinkos tyrimai" kartu su partneriais Estijoje ir Latvijoje.

Anot tyrimų rezultatų, labiausiai tarp Baltijos valstybių Europos integraciją remia Latvijos gyventojai, stojimą į NATO - Estijos gyventojai.

Paklausti, kokią nuomonę turi apie Lietuvos prisijungimą prie Europos Sąjungos, 29,4 proc. respondentų Lietuvoje atsakė pritarią šiam siekiui.

Dėl Lietuvos narystės ES "greičiau pritaria nei nepritaria" 12,4 proc. respondentų, "greičiau nepritaria nei pritaria" - 19 proc. apklaustųjų.

Lietuvos narystei ES visiškai nepritaria 17,3 proc. apklaustųjų. Nežinojo atsakymo 21,8 proc. apklaustųjų.

"SIC rinkos tyrimų" apklausos rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad jeigu referendumas dėl narystės ES Lietuvoje vyktų dabar, jo rezultatus lemtų neapsisprendusiųjų balsai.

Kaip žinoma, kad referendume būtų pritarta narystei ES, už tai privalės pasisakyti daugiau kaip 50 proc. turinčių balso teisę Lietuvos gyventojų.

Anot apklausos, Lietuvos narystei NATO besąlygiškai pritaria 26,2 proc. respondentų.

"Greičiau pritaria nei nepritaria" 12,7 proc. apklaustųjų, "greičiau nepritaria nei pritaria" - 13,6 procento.

Tuo tarpu NATO siekiams nepritaria 22,4 proc. apklaustųjų, daugiau kaip ketvirtadalis (25,1 proc.) nežino atsakymo.

"SIC rinkos tyrimų" apklausa surengta 2000 metų lapkričio 13-19 dienomis.

Jos metu apklausta 518 atsitiktinai atrinktų visos Lietuvos gyventojų, kuriems yra 15-74 metai. Apklaustieji respondentai savo pagrindinėmis socialinėmis demografinėmis charakteristikomis atitinka visos Lietuvos gyventojų proporcijas. Maksimali statistinė duomenų paklaida 4,4 %.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.