aA
Trečiojo tūkstantmečio pradžią Lietuvoje ženklina naujovės, priversiančios daugelį šalies gyventojų dar labiau susiveržti diržus. Sausio 1-ąją įsigalioja paketas socialinių įstatymų, kurie, manoma, apsunkins daugelio pensininkų ir kitų socialiai remtinų žmonių gyvenimą. Be to, brangsta vietos telefono pokalbiai, gyventojai nebeturi teisės vieną valandą kalbėti nemokamai.
Badaujantieji
Bene vienintelė paguoda žmonėms 2001-ųjų pradžioje yra perpus sumažintas pridėtinės vertės mokestis už šildymą, o kapitalo rinkos dalyviams - panaikintas kapitalo prieaugio mokestis.

Tačiau ir šias lengvatas vėliau gali užgožti nauja didėjančių mokesčių našta - nuo kovo 1-osios įvedamas suskystintų dujų automobiliams akcizas bei nuo liepos 1-osios galinti pabrangti elektra ir gamtinės dujos.

Tuo tarpu sausio 1 dieną įsigalioja daug pasipriešinimo sukėlę socialiniai įstatymai, kuriais, kaip teigia Vyriausybė, siekiama iš dalies subalansuoti "Sodros" biudžetą ir pradėti pensijų reformą. Tačiau Seimo opozicija dėl šių įstatymų teisėtumo ketina kreiptis į Konstitucinį teismą.

Pirmiausia keičiasi pensijų mokėjimo tvarka dirbantiems pensininkams. Jie gaus tik dalį senatvės pensijos - didžiausia pensija negalės būti didesnė nei 218 litų. Dirbantys pensininkai, kuri ų pajamos yra ne didesnės nei 1,5 minimalios mėnesio algos (645 litai), kaip ir iki šiol, gaus tik bazinę pensiją (138 litus).

Tokie sprendimai jau paskatino kai kurių aukštųjų mokyklų dėstytojus, menininkus, mokslininkus, ypač gaunančius valstybines pensijas, išeiti iš darbo.

Nuo sausio 1 dienos įsigalioja griežtesnės sąlygos ligos ir motinystės pašalpoms gauti, sugriežtinama ir p irmojo bei antrojo laipsnio valstybinių pensijų mokėjimo tvarka.

Nuo sausio 1-osios didėja vietos telefono pokalbių kainos gyventojams, tačiau kiek atpinga kiti pokalbiai. Vietos pokalbiai piko valandomis brangsta nuo 9 iki 12 centų už minutę. Ne piko valandomis mokėsime 8 centus, o nakties metu - 4 centus.

Nuo metų pradžios panaikinama nemokama pokalbių valanda gyventojams, o už skambutį į informacijos tarnybą "118" reikės mokėti 1,10 lito.

Kompensuodamas pabrangusius vietos telefono pokalbius, telekomas interneto vartotojams suteikia galimybę ne piko valandomis naudotis internetu už fiksuotą mėnesio mokestį.

Rolando Pakso Vyriausybės iniciatyva nuo kitų metų gyventojai už šilumą mokės nebe 18 proc., o tik 9 proc. PVM. Be to, visiškai panaikinamas dvejus metus galiojęs 15 proc. kapitalo prieaugio mokestis, sulaukęs nemažos kapitalo rinkos dalyvių kritikos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.