aA
Visiškai baigiantis 2000-iesiems metams ir 20-ajam amžiui, kalbiname vienų labai mėgstamą, kitų labai nekenčiamą politiką, buvusį Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį. Beje, jo nuopelnus Lietuvos valstybei pripažįsta tiek jo šalininkai, tiek kritikai.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© ELTA
Profesoriaus V.Landsbergio paprašėmė apibendrinti praėjusio dešimtmečio įvykius ir paprognozuoti ateitį.

- Jūsų nuomone, koks Lietuvos valstybei buvo praėjęs dešimtmetis? Kiek pasiteisino Jūsų lūkesčiai?

- Prabėgęs Lietuvos dešimtmetis - tai politinis šalies išsivadavimas ir atkurtos valstybės kūryba naujais, šiuolaikiškais pagrindais.

Demokratija, žmogaus teisės, vėl normalūs santykiai su kaimynais ir grįžimas arba reintegracija į tradicinę istorinę Lietuvos vietą vakarietiškoje krikščioniškoje civilizacijoje.

Daug padaryta, bet ne viskas. Dar skaudžiai negerbiamos kai kurios žmogaus teisės. Taigi, pusiaukelė - laukia dideli darbų barai ir visuomenės brandos išmėginimas.

- Jūsų įsivaizdavimu ir prognozėmis, kaip keisis politiniai procesai Lietuvoje ir aplink ją. Ir kaip Lietuva atrodys kitų valstybių kontekste, tarkime, 2004-aisiais metais?

- Per ateinančius ketverius metus Lietuva turėtų užsitikrinti saugų būvį ir tuo pačiu palankiausias sąlygas tarptautiniam politiniam ir ūkiniam bendradarbiavimui. Iš jo, kartu su žmonių ryžtu ir darbu, ateis didesnė gerovė. Sykiu turime ginti savo dvasinę gerovę - ugdykime atsparumą išmėginimams, užsispyrimą įrodyti, ko esame verti kaip kūrybinga ir padori tauta.

Taip turėtų kisti pats gerovės supratimas. Tegu nepakantumas nusikaltėliams - visuomenės parazitams padeda apsiginti nuo vagių ir žudikų krašto įvaizdžio. Sulaužykim nekokį vaizdelį, neva esame amžinai nusiminę pesimistai. Vargai - vargais, o darbai - darbais.

Bus daugiau gerų darbų - mažės vargų. Po ketverių metų Lietuva bus vėl pažengusi pirmyn, pasikeitusi į gerą; tuo neabejoju, tik nekartokim savo klaidų.