aA
Tai komisijos pirmininkas Janis Adamsonas sakė sekmadienį interviu Latvijos televizijos naujienų laidai "Panorama".

Vieni liudytojų buvo patys seksualiai išnaudojami, kiti tik girdėjo apie tokius atvejus. Liudytojų amžius taip pat įvairus - "pradedant nuo nepilnamečių". Jų išnaudojimo atvejų būta ir Rygoje, ir už jos ribų.

Bet į daugumą klausimų apie konkretesnius liudytojų parodymus J. Adamsonas laidoje neatsakė. Jis paaiškino, jog tai susiję ne tik su liudytojais, bet ir žurnalistais, kurie ilgai tyrė pedofilijos bylą ir kuriems žinomos pareigūnų, įsivėlusių į šį skandalą, pavardės.

J. Adamsonas pareiškė, jog daug triukšmo sukėlęs jo pareiškimas vasario 17 dieną buvo gerai apgalvotas. Tokią nuomonę pareiškė ir teisingumo ministras Valdis Birkavas, kuris mano, kad šio parlamento tyrimo komisijos pirmininko poelgio priežastis yra asmeninės ambicijos, noras "tapti populiariu" ir galbūt finansinės priežastys. Tačiau tiesiai jis nepasakė, jog J. Adamsonui sumokėta už tai, kad jis nurodytų aukštų pareigūnų, susijusių su pedofilijos byla, pavardes.

V. Birkavui žinoma, kas nurodė jo pavardę, bet jis nenurodys šio žmogaus. Ministras įspėjo savo parlamento frakciją, kad jo pavardė bus paminėta pedofilijos byloje, bet paragino nepasiduoti provokacijai. Jis taip pat atsisakė sumokėti arba kaip nors kitaip susitarti, kad jo pavardė nebūtų paminėta šioje byloje.

Savo ruožtu Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga pabrėžė, jog dabar iškilo klausimas, ar gali šalyje susidaryti situacija, kai, kalbant iš tribūnos, galima susieti pareigūnų pavardes su rimtais nusikaltimais, nepateikiant jų kaltės įrodymų.

Todėl kalbėdamasi su J. Adamsonu ji pabrėžė, kad jeigu jis turi tokių įrodymų, atėjo laikas juos perduoti kuriai nors instancijai, kad ji profesionaliai juos įvertintų.

BNS jau pranešė, jog triukšmas dėl pedofilijos Latvijoje vėl padidėjo vasario 17 dieną, kai J. Adamsonas, kalbėdamas iš parlamento tribūnos, nurodė, kad su pedofilijos byla susijęs ministras pirmininkas, teisingumo ministras ir Valstybės pajamų tarnybos generalinis direktorius.

Savo ruožtu generalinė prokuratūra pareiškė, kad neturi šių pareigūnų kaltės įrodymų ir iškėlė baudžiamąją bylą dėl J. Adamsono pareiškimo.

Siekdamas pagreitinti tyrimą, V. Birkavas tą pačią dieną paskelbė bado streiką, o Valstybės pajamų tarnybos generalinis direktorius Andrejus Sončikas pareiškė, kad paduos ieškinį garbei ir orumui apginti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.