aA
Vyriausybė vis giliau klimpsta į LISCO privatizavimo chaosą ir tikina, kad bendrovė bus parduota geresnėmis sąlygomis. Anksčiau kalbėjęs apie galimą derybų nutraukimą, susisiekimo ministras G.Striaukas pakeitė nuomonę.
  • Dviprasmybės
  • Traukiasi?

    Trečiadienį susisiekimo ministras Gintaras Striaukas, - prieš mėnesį pritaręs premjero Rolando Pakso pareiškimui dėl derybų su Lietuvos jūrų laivininkystės (LISCO) pirkėju konsorciumu "B.B.Bredo B.V." nutraukimo, jeigu pinigai už akcijas nebus pervesti iki nurodytos dienos, - pareiškė, kad Vyriausybė nusprendė toliau derėtis.

    Ministras teigė tikįs, kad derybos užtruks ne daugiau kaip mėnesį, tačiau tai - tik teorinė galimybė, nes Vyriausybė nenurodė termino, iki kurio "B.B.Bredo B.V." turi atsiskaityti už 75,16 proc. LISCO akcijų, nors buvo įsipareigojusi tai padaryti.

    "B.B.Bredo B.V." pareiškė sutinkanti derėtis dėl Lietuvai geresnių sąlygų, tačiau Vyriausybės atstovai jau neatsako į klausimą, ar tos sąlygos atitinka Valstybės kontrolės (VK) nurodymus. LŽ paklaustas, ar toliau bus deramasi su konsorciumu, ar su jį sudarančia viena kompanijų - Danijos bendrove "DFDS Tor Line A/S", G.Striaukas sakė nenorįs to komentuoti.

    Kai konsorciumas patvirtino iki nurodytos datos negalįs pervesti pinigų už LISCO akcijas, "DFDS Tor Line" pareiškė, kad nepaisant derybų baigties, ji rimtai suinteresuota įgyvendinti sutarties dėl ro-ro tipo laivų įsigijimo dalį.

    Dviprasmybės

    Oficialiai skelbiama, kad naujos derybos su LISCO pirkėja bus atnaujintos po Naujųjų metų. Susisiekimo ministras tikina, kad konsorciumas sutinka derėtis dėl Lietuvai palankesnių sąlygų. Tai yra pareiškęs ir "B.B.Bredo B.V." vadovas Danny Johananoffas.

    Tačiau iki šiol neaišku, kokie galimi nesutarimai vyksta tarp konsorciumą sudarančių kompanijų. Kai Vyriausybei buvo atsiųstas "B.B.Bredo B.V." laiškas, kuriame pranešama, jog investuotojas negali visiškai įvykdyti sutarties sąlygų ir užmokėti už LISCO akcijų paketą, viena konsorciumo dalyvių - Danijos kompanija "DFDS Tor Line" - pareiškė pirkiniui skirtos sumos dalį turinti paruošusi banko sąskaitoje Niujorke.

    Apie tai, kad konsorciumo dalyviai nesutaria vienas su kitu, pradėta kalbėti po "DFDS Tor Line" pranešimo spaudai, kuriame oficialiai aiškinama, jog pagal konsorciumo dalyvių susitarimus "DFDS Tor Line" turėtų priklausyti tiek LISCO akcijų, kiek iš viso planavo įsigyti "B.B.Bredo B.V.".

    Anksčiau susisiekimo ministras G.Striaukas sakė pritariąs premjero nuostatai, ką reikėtų daryti, jeigu "B.B.Bredo B.V." nesumokėtų pinigų. "Logiškiausia būtų daryti tą patį, ką žadėjo daryti investuotojas", - sakė ministras. Jeigu derybos būtų pasibaigusios nesėkmingai, buvo siūloma LISCO dalyti į dvi kompanijas ir jas privatizuoti.

    Traukiasi?

    Vakar pasirodė pranešimai, neva "DFDS Tor Line" iš "B.B. Bredo B.V." perims teises ir pareigas, susijusias su LISCO privatizavimu, ir toliau viena derėsis dėl 75,16 proc. LISCO akcijų pirkimo sąlygų pakeitimų.

    "B.B. Bredo B.V." vadovas D. Johananoffas Eltai nepatvirtino, tačiau ir atsisakė paneigti, kad Olandijos bendrovė su LISCO privatizavimu susijusias savo teises perduos "DFDS Tor Line". Savo atsakymą jis motyvavo tuo, kad, kol vyksta derybos, tokia informacija yra konfidenciali.

    Jeigu konsorciumas pasitrauktų iš LISCO privatizavimo ir liktų tik "DFDS Tor Line", didesnių kliūčių parduodant akcijas Danijos kompanijai neturėtų kilti, nes tokia galimybė numatyta sutartyje.

    Neoficialiomis žiniomis, ši galimybė aptarta su Lietuvos privatizavimo institucijomis, tačiau iki šiol neaišku, kodėl Danijos kompanija savo vardu nedalyvavo konkurse, juolab kad yra žinių, jog "DFDS Tor Line" neprieštarauja ketinimams kelti akcijų pardavimo kainą ir investicijų apimtis.