aA
Du Jungtinių Valstijų senatoriai respublikonai ketvirtadienį kritikavo Europos planus kurti atskiras nuo NATO Greitojo reagavimo ginkluotąsias pajėgas ir perspėjo, kad šie pasiūlymai gali pakenkti NATO ir Europos Sąjungos (ES) bendradarbiavimui saugumo srityje.
NATO flag
Senatoriai Jesse Helmsas (Džesė Helmsas) ir Gordonas Smithas (Gordonas Smitas) mano, kad ES planai, dėl kurių ji nesutaria su NATO, kelia daugybę pavojų."Jei Europos Sąjungos lyderiai skubiai nepersvarstys savo politikos, gali nukentėti ar net žlugti pats NATO", sakoma senatorių laiške, nusiųstame laikraščiui "The Daily Telegraph".

Apie Europos Greitojo reagavimo pajėgas kalbama anksčiau šį mėnesį vykusio ES viršūnių susitikimo susitarime. Iki 2003-iųjų ketinama suformuoti 60 tūkst. karių pajėgas, vykdysiančias tas operacijas, kurių nenorės imtis NATO. Nicos susitikime ES lyderiai pabrėžė, kad šios pajėgos papildys NATO, o ne konkuruos su juo, nors Prancūzijos prezidentas Jacques Chiracas (Žakas Širakas) ir kalbėjo apie "nepriklausomas pajėgas".

"Šiandien vienas entuziastingiausių Europos saugumo ir gynybos politikos šalininkų yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris atvirai ragina panaikinti NATO", laiške rašo J. Helmsas ir G. Smithas.

Kadenciją baigiantis JAV gynybos sekretorius Williamas Cohenas (Viljamas Koenas) anksčiau šį mėnesį paragino ES "neleisti, kad planai dėl pajėgų pakenktų NATO, kuris galįs tapti atgyvena".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.