aA
Šių metų pabaigoje Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje įsivyravo visiškas štilis: butų praktiškai niekas nei perka, nei parduoda. Dauguma žmonių, ketinančių pirkti butus, vylėsi, kad dabartinė valdančioji dauguma sumažins PVM statyboms ir esą dėl to sumažės naujų butų kainos.
Apartment Windows
Kaip žinia, liberalai šio savo rinkiminio pažado neįvykdė ir PVM statyboms nesumažino.

Taigi priežasčių naujiems butams pigti nėra. Priešingai, nekilnojamojo turto rinkos ekspertai progznozuoja, kad kitų metų pradžioje gali šiek tiek padidėti butų paklausa, o didėjant paklausai, didėja ir nekilnojamojo turto kaina.

Šiuo metu didžiausios nekilnojamojo turto kainos Vilniuje, po to seka Klaipėda ir tik tada - Kaunas. Sostinėje senos statybos namuose vieno kambario butas kainuoja 10-14 tūkst. JAV dolerių, dviejų kambarių butas - 13-18 tūkst. JAV dolerių, trijų kambarių butas - 16-23 tūkst. JAV dolerių.

Beje, Vilnius lenkia kitus šalies didmiesčius ir naujos statybos butų paklausa. Didėjanti pasiūla, pakankamai geros finansavimo sąlygos pritraukia vis daugiau naujų butų pirkėjų. Prieš keletą metų Vilniuje situacija buvo panaši kaip Kaune ir Klaipėdoje, o šiuo metu Vilnius yra neginčytinas naujos statybos lyderis Lietuvoje.

Nors praėjusį mėnesį butų rinkoje pagyvėjimas buvo juntamas ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje. Klaipėdoje šiuo metu yra statomi net du nauji daugiabučiai gyvenamieji namai miesto centre.

Kadangi Klaipėdoje iki šiol lyg ir neegzistavo naujos statybos butų rinka, todėl šiandien netgi du pastatai Klaipėdoje gali atrodyti nemažai. Kaune yra statomas kone vienintelis mieste naujas daugiabutis gyvenamasis namas Partizanų gatvėje. Vienu iš svarbiausių pageidavimų perkant butą tampa autonominis šildymas.

Tiesa, kitų valstybių kontekste Lietuvos nekilnojamojo turto rinka yra praktiškai negyva. Tarkime, Latvijoje ir Estijoje jaučiamas nekilnojamojo turto rinkos pagyvėjimas. Be to, skiriasi ir poreikiai. Tarkime, Lietuvoje vis dar daugiausiai perkama dviejų, trijų kambarių butų, o Estijoje itin išaugo gyvenamųjų namų poreikis.