aA
Nors lietuviai ir mėgsta pasišaipyti iš slavų, kad mėgstamiausias jų švenčių patiekalas - “baltoji”, “karčioji”, ar kitų įmantrių pavadinimų turintis gėrimas - degtinė, tačiau, kaip rodo statistika, vis daugiau Lietuvos gyventojų liūdesį skandina ir džiaugsmo ieško taip pat stiklelyje.
Alcohol bottles
Jei per metus kiekvienas lietuvis (įskaitant kūdikius ir vaikus) vidutiniškai išgeria po daugiau nei 9 litrus absoliutaus alkoholio, tai tuo viskas ir pasakyta.

Niekam ne paslaptis, daugiausiai alkoholinių gėrimų Lietuvoje išgeriama gruodžio 22 - sausio 7 dienomis - per šventes ir tarpušventyje. Šie metai nesiskiria nuo kitų - taigi ir dabar alkoholinių gėrimų skyriai parduotuvėse populiariausi.

Didžiausia Lietuvos gyventojų bėda, kad dauguma jų vartodami alkoholinius gėrimus nejaučia saiko, be to, beveik nekreipia dėmesio į tai, ką geria - svarbu apsvaigti.

Nekokybiškus alkoholinius gėrimus geriančius tautiečius nuolat kamuoja sunkios pagirios. Statistika liudija, kad tik 10 proc. per šventes į ligoninių ūmių apsinuodijimų skyrius patenkančių žmonių apsinuodija maistu, visi kiti apsinuodija piktnaudžiaudami alkoholiu.

Medikai pateikia tris taisykles žmonėms, mėgstantiems pasmaguriauti alkoholiniais gėrimais. Pirma - būtina laikytis saiko. 50 g etilo alkoholio, kuris yra 40 laipsnių stiprumo, ir sveikam - tik vienkartinė vaisto dozė. Šią taisyklę sulaužęs žmogus kitą dieną geria be jokios euforijos, greičiau iš nerimo.

Antra - negalima gydytis alkoholiu. Nuo jo tankiau plaka širdis, kyla kraujospūdis, troškina. Sutrinka miegas, ima kankinti nemiga. Lovoje gulinčio alkoholiko širdis plaka šimtą kartų per minutę, lyg jis bėgtų krosą. Kuo ilgiau tęsiasi ši būsena, tuo didesnis pavojus gyvybei.

Trečia - jei jaučiate apsinuodijimo požymius, nelaukite, kvieskitės medikus - toksikologus.

Medikų patarimai žmonėms, kuriuos kamuoja pagirios: vyresnio amžiaus žmonėms reikia gerti daugiau skysčių, pvz., mineralinio vandens, arbatos su citrina, medumi, pieno, sulčių. Svarbiausias reikalavimas ramiai gulėti. Tinka originalus “Bayer” aspirinas. Tačiau šios priemonės gelbsti tik antrą dieną, o ne penktą ar dešimtą. Vėliau geriant daug skysčių pradės pykinti.

Jauniems žmonėms labiau padeda kitokios procedūros: stiprus išprakaitavimas pirtyse, ar sporto salėse.