aA
Kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas pareiškė, kad su Rusija būtina derėtis dėl sovietų okupacijos padarytos žalos Lietuvai atlyginimo.
"Visada laikiausi tos nuomonės, kad Lietuvai buvo padaryti milžiniški nuostoliai, ir šiuo klausimu reikalingos derybos su Rusijos Federacijos vyriausybe", sakoma trečiadienį paskelbtame A. Brazausko pareiškime.

Pareiškimas paskelbtas siekiant paneigti Rusijos naujienų agentūros ITAR-TASS pranešimą, kuriame, pasak A. Brazausko, "iškreiptai" komentuojamas jo pasisakymas apie Rusijos - SSRS teisių perėmėjos - nuostolių atlyginimą Lietuvai už sovietų okupacijos padarytą žalą.

"Šiuo pareiškimu paneigiu daugelį faktų, kurie išdėstyti TASS pranešime", rašo A. Brazauskas.

Minėtame TASS gegužės 16 dienos pranešime teigiama, esą A. Brazauskas pareiškė "nuostabą" dėl Seime svarstomo įstatymo projekto, kurio tikslas yra apibrėžti Lietuvos teises ir užsienio politikos uždavinius, siekiant, kad būtų atlyginta žala, padaryta Lietuvai ir jos gyventojams per SSRS 1940-1990 metų okupaciją ir aneksiją.

Be to, anot TASS, A. Brazauskas priminęs, kad strateginius Lietuvos ūkio objektus - Ignalinos AE, Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, Klaipėdos jūrų uosto infrastruktūrą ir kitus - kūrė "visos SSRS respublikos, o pinigai ėjo iš sąjunginio fondo".

Trečiadienį paskelbtame A. Brazausko pareiškime, be konstatavimo, kad Lietuvai reikia derėtis dėl okupacijos nuostolių atlyginimo, teigiama, kad "šitas klausimas nagrinėjamas pavėluotai ir kelia nusistebėjimą, kad konservatoriai iki šiol nesiėmė priemonių išreikalauti arba bent jau pradėti derybas dėl nuostolių atlyginimo".

Kaip skelbta, Seimas antradienį po pateikimo pritarė Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio projektui dėl priemonių siekti kompensacijos už sovietų okupaciją.

Įstatymo projekte numatoma, jog Lietuvos Vyriausybė turi įsteigti SSRS okupacijos žalos kompensavimo fondą, nustatyti šio fondo teisinį statusą ir numatyti lėšas, kurios būtų kaupiamos šiame fonde.

Vienas šaltinių finansuoti šį fondą, anot projekto, būtų pajamos už Rusijos karinių ir kitų pavojingų krovinių tranzitą į Kaliningrado sritį per Lietuvos teritoriją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.