aA
Didžiosios Britanijos policininkai kritikuoja mobiliojo ryšio operatorius ir ragina juos įrengti telefonų apsaugos sistemas. Pagal oficialiąją statistiką, praėjusiais metais Londono gatvėse nusikalstamumas padidėjo 39 procentais, o trečdalis šių nusikaltimų – mobiliųjų telefonų vagystės.
Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad D.Britanijoje kiekvieną mėnesį pavagiama apie 15 tūkstančių telefonų.

Policijos manymu, vagysčių kiekis žymiai sumažėtų, jei GSM ryšio operatoriai įdiegtų kai kurias papildomas telefonų apsaugos priemones. Paprastai iš brito pavogtą telefoną galima naudoti tiesiog pakeitus jame SIM kortelę, o nusikaltėliai tuo ir naudojasi. Tačiau su tokiais nusikaltėliais įmanoma kovoti. Mobiliojo ryšio operatorių tinkle visuomet žinomas identifikacinis telefono numeris IMEI, pagal jį operatoriai gali sekti telefono buvimo vietą ar tiesiog uždrausti jam prisijungti prie tinklo net ir pakeitus SIM kortelę.

Stambios nusikalstamos organizacijos turi pakankamai geros programinės įrangos ,su kuria galima pakeisti ir IMEI kodą. Tačiau didžiąją dalį telefonų vagysčių (daugiau, nei 70 procentų) įvykdo smulkesnieji nusikaltėliai, kurie savarankiškai IMEI kodo pakeisti negali.

IMEI sekimo sistemą naudoja tik du iš keturių D.Britanijos mobiliojo ryšio operatorių – “Orange” ir “One 2 One”. Tačiau stambiausieji operatoriai (“Vodafone” ir “BT Cellnet”), turintys apie 20 mln. abonentų, iki šiol leidžia nesunkiai vogti telefonus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.