aA
Valstiečių partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis buvo vienintelis 1996-2000 metų kadencijos parlamentaras, neėmęs algos už savo darbą. Seimo Finansų departamentas, vadovaudamasis parlamentaro prašymu, visą R.Karbauskio algą pervesdavo jo įkurtam Šiaulių rajono jaunimo centrui. "Šiaulių rajono jaunimo centras - viena stipriausių ir didžiausių Lietuvos jaunimo organizacijų. Jo mums gali pavydėti tokie miestai kaip Vilnius ir Kaunas", - gyrėsi LŽ R.Karbauskis.

Šiauliuose gimęs parlamentaras remia kai kuriuos nepriteklių jaučiančius vaikus. Į jį kreipiasi labai daug žmonių, tačiau R.Karbauskis pabrėžė, kad paremti visus nėra galimybių: "Mano rėmimo programos - ilgalaikės. Neremiu kiekvieno prašytojo, nes turiu žinoti, kaip mano aukojami pinigai naudojami, kur "nueina".

Trečią kadenciją Seime dirbančio daktaro Kazio Bobelio vardas daugeliui asocijuojasi su labdaringa veikla. Iš JAV į Lietuvą atvykusiam gydytojui daugelis žmonių dėkingi už nemokamai atliktas sudėtingas operacijas. Nuo 1992 m. Lietuvoje gyvenantis K.Bobelis aukoja ne tik parlamentaro algą, bet ir nemažai asmeninių lėšų. "Aukoju našlaičiams, negalios ištiktiems žmonėms, daugiavaikėms šeimoms, įvairiems kultūriniams projektams, knygų leidybai ir dar daug kam", - dėstė K.Bobelis LŽ.

K.Bobelis padeda tiems, kurie kreipiasi į jį asmeniškai. Tačiau ne visiems. Pasak parlamentaro, ne kartą apgautas pasidarė apdairesnis, tad dabar atrinkdamas prašymus atsižvelgia į rekomendacijas. "Jeigu skambina ar rašo man nežinomi žmonės, prašau jų atsiųsti arba socialinio skyriaus, arba klebono, arba seniūno pažymą, jog yra padorūs žmonės", - sakė K.Bobelis.

Paramos prašytojų gausa gali pasigirti ir liberalė Dalia Teišerskytė. Per rinkimų kampaniją Raseiniuose ji žadėjo dalį parlamentarės algos skirsianti labdarai. LŽ seimūnė sakė, kad savo pažado nepamiršo. "Kartais save net išbaru, nes manau, kad yra tokių žmonių, kuriems gal nelabai paramos šiandien reikia", - sakė D.Teišerskytė.

Ji pastebėjo, kad tapus parlamentare, per pastaruosius mėnesius paremti parašančių asmenų padaugėjo. D.Teišerskytė neprašo jokių rekomendacijų ar įrodymų, kad parama tikrai reikalinga. Vieninteliai, kuriems D.Teišerskytė niekada neatsako, yra vaikai ir ligoniai.

"Per rinkimus duotų pažadų nepamiršau! Esu nusprendusi dalį savo atlyginimo aukoti, tad tą ir darau, - dėstė ji LŽ. - Paprasčiausiai nėra atrankos ar grafiko, kad tam duosiu, arba kada paaukosiu". Meniškos prigimties D.Teišerskytė perka vaikams knygas, aukoja įvairioms labdaros akcijoms.

Ne visiems parlamentarams patinka viešintis ir kalbėti apie savo labdaringą veiklą. Nuo 1992 metų Seime dirbantį socialdemokratą Aloyzą Sakalą geru žodžiu mini ne viena vaikų organizacija. Tačiau A.Sakalas apie tai nelinkęs kalbėti.

Turtingiausias Seimo narys Viktoras Uspaskichas savo labdaringa veikla taip pat daug nesigiria. LŽ parlamentaras sakė, kad į jį kreipiasi labai daug žmonių, tačiau visiems, be abejo, padėti negali. V.Uspaskichui tapus Seimo nariu, prašančiųjų pagalbos padaugėjo.

Tačiau V.Uspaskichas dėl to nesikremta. Kėdainių koncernas "Vikonda" yra įkūręs fondą. Jame dirbantys žmonės peržiūri ir išnagrinėja visus prašymus, patikrina, ar prašančiajam iš tiesų reikalinga pagalba. "Nė vienas pareiškimas nelieka neperžiūrėtas, neišanalizuotas, neišnagrinėtas", - tikino LŽ parlamentaras pabrėždamas, kad, jei tik galėtų, padėtų visiems.