aA
Klaipėdos jūrų uoste - rekordinė vagystė. Pagrobtas šaldytos vištienos krovinys, kurio vertė - 16 milijonų litų. Šio nusikaltimo gijos veda į tarptautinę gaują JAV.
Šioje šalyje įsikūrę aferistai, susiję su Rusijos nusikalstamomis grupuotėmis, steigdavo ofšorines bendroves, pateikdavo bankams suklastotus dokumentus ir gabeno maisto produktus į Rytų Europos valstybes. Kroviniai keliavo ir per Lietuvą.

Iš pradžių JAV, o po to ir Lietuvoje demaskuoti aferistai buvo užmezgę ryšius su krovinius ekspedijuojančia Klaipėdos bendrove "Uosto vartai".

Vagystę organizavo į JAV emigravę Rusijos piliečiai - tėvas ir sūnus Sergejus bei Nikolajus Kuznecovai.

Sukčiavimu ir dokumentų klastojimu įtariamas S.Kuznecovas šiemet buvo suimtas Niujorke. Jis kaltinamas pavogęs 35 mln. dolerių iš JAV ir Latvijos finansinių institucijų.

Patikrinus 17 Rusijos bendrovių, kurių adresais buvo išsiųsta paukštiena, nustatyta, jog tai - neegzistuojančios arba seniai nutraukusios savo veiklą ribotos atsakomybės bendrijos.

Viena jų registruota žmogaus, kurio pasas buvo pavogtas, vardu. Jokių žinių negauta ir apie JAV registruotą "NASL Corporation".

Neatmetama tikimybė, jog prie šios aferos galėjo prisidėti ir "Uosto vartų" ekspeditoriai.

"Lietuvos rytas"