aA
Po ilgų diskusijų, per kurias oponentai buvo išvadinti "idiotais" ir "ožiais", Seimas pritarė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimui. Balsavime nedalyvavo 14 socialdemokratinės koalicijos narių. Jie, pasak konservatoriaus Jurgio Razmos, galėjo pakeisti balsavimo dėl pensijų sumažinimo rezultatą.
Posėdis
© "Lietuvos žinios"
Pensijos

Priimtasis įstatymas numato, kad nuo Naujųjų metų dirbantys pensininkai vietoj visos pensijos gaus bazinę 138 litų pensiją, 50 proc. nuo pirmo priskaičiuotos pensijos šimto, 20 proc. nuo antro pensijos šimto ir 10 proc. nuo trečio pensijos šimto.

Kaip ir anksčiau, uždirbantys daugiau kaip 645 litus pensininkai gaus tik bazinę pensiją. Taigi maksimali pensija, kurią nuo šiol galės gauti dirbantis pensininkas, neviršys 218 litų.

Nejautrumas

Pasiūliusi dirbantiems pensininkams mokėti tik bazinę pensiją Vyriausybė ketino sutaupyti apie 120 mln. litų "Sodros" lėšų. Vakar priėmus sušvelnintą Pensijų įstatymo pataisą "Sodra" dirbančių pensininkų sąskaita sutaupys tik apie 60 mln. litų.

Prieš pensijų mažinimą balsavęs konservatorius Arvydas Vidžiūnas teigė, kad Seime nugalėjo nejautrumas. "ėodžiais, o ne darbais mes pensininkus mylim", - replikavo A.Vidžiūnas.

"Atrodo, 62 Seimo nariai mano, jog šiandien Lietuvoje pensininkai gauna per dideles pensijas", - balsavimo rezultatus komentavo ir konservatorių vadovas Vytautas Landsbergis.

Tuo tarpu socialdemokratinės koalicijos lyderis Vytenis Andriukaitis Seime paskelbė, kad kairieji kreipėsi į Prezidentą Valdą Adamkų, prašydami jo nepasirašyti Pensijų įstatymo pataisų.