aA
Lietuvos diplomatas septynių Vakarų Europos sąjungos (VES) asocijuotų partnerių vardu pristatė Lietuvos inicijuotą bendrą pareiškimą apie Europos Sąjungos (ES) bendrąją saugumo ir gynybos politiką.
Lietuvos užsienio reikalų viceministras Oskaras Jusys pareiškimą pristatė antradienį VES Ministrų tarybos susitikime Portugalijos Porto mieste.

Pareiškime remiamos ES pastangos kurti bendrąją gynybos ir saugumo politiką, reiškiamas Lietuvos ir kitų VES asocijuotų partnerių noras prisidėti prie Europos krizių valdymo politikos ir aktyviai joje dalyvauti.

Asocijuoti VES partneriai laikosi pozicijos, kad šios ES ir jos partnerių pastangos padeda NATO išlaikyti taiką Europoje ir prisideda prie saugumo Europoje stiprinimo, pranešė URM.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Česlovas Stankevičius susitikime skaitė pranešimą apie pirmųjų bendrų VES ir NATO pratybų CMX/CRISEX 2000 pamokas.

Ministras pažymėjo, kad Europos saugumo ir gynybos politika turi sustiprinti transatlantinę partnerystę su JAV, o Europos krizių valdymo pajėgos neturėtų dubliuoti NATO pajėgų.

Taip pat buvo išreikštas noras labiau įtraukti VES asocijuotas partneres, įskaitant ir Lietuvą, į ES ir VES sprendimų priėmimo procesą bei krizių valdymo operacijas.

Susitikime Porto mieste dalyvavo 28 VES šalių užsienio ir gynybos ministrai, kurie svarstė ES bendrosios saugumo ir gynybos politikos bei Europos krizių valdymo klausimus.

Pokalbis vyko svarbiu ES ir VES metu, kai ES kuriamas efektyvus krizių valdymo mechanizmas, o VES sparčiai transformuojama, daugelį jos funkcijų perduodant ES.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.