aA
Penktadienį Kaune, buvusio Japonijos konsulato patalpose, vyks simboliškas pradedamų restauruoti Sugiharos namų atidarymas.
Viešosios įstaigos "Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę" steigėjai - Lietuvos ir Belgijos intelektualai bei verslininkai nuo 1999 metų siekė, kad Lietuvoje būtų įamžintas Japonijos diplomato Sempo Sugiharos atminimas.

Pradedamuose restauruoti Sugiharos namuose jau įsikūrė Vytauto Didžiojo universiteto Genocido aukų gelbėjimo tyrimų centras bei Japonistikos centras.

Japonijos konsulas Sempo Sugihara rezidavo Kaune 1939-1940 metais. Tranzitinės vizos, kurias jis išdavė prieš Japonijos vyriausybės valią, tuomet išgelbėjo nuo nacių apie 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių.

Tai darydamas Japonijos diplomatas rizikavo savo karjera ir gyvybe. 1947 metais jis buvo pasmerktas už nepaklusnumą Japonijos vyriausybei ir atleistas iš tarnybos.

1984 metais, likus metams iki mirties, S. Sugiharai buvo suteiktas Pasaulio teisuolio vardas. Japonijos vyriausybė jo nuopelnus pripažino tik 1992 metais - tais metais gimtajame mieste Yaotsu jam buvo atidengtas memorialas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.