aA
Šiemet Lietuvoje iškeltos 6 baudžiamosios bylos dėl programinės įrangos teisių pažeidimų, 5 iš jų didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Iš viso didžiuosiuose Lietuvos miestuose per metus nustatyta 12 programinės įrangos autorių teisių pažeidimų. Pagal 3 iš jų dar vyksta tyrimas. Bendra nelegalios programinės įrangos vertė šiuose miestuose svyruoja nuo 3000 iki 4 milijonų litų.
Kovo 25 d. atlikus Vitalio Falkio, gyvenančio Klaipėdoje, patikrinimą, nustatyta, kad šis asmuo neteisėtai atgamina bei platina “Adobe”, “AutoDesk”, “Corel”, “Microsoft”, “Symantec” kompiuterių programų kopijas. Patikrinimo metu rastos neteisėtos įrangos vertė viršija 4 mln. litų. Šiuo metu Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūroje vyksta tyrimas dėl baudžiamosios bylos iškėlimo.

Vilniaus apskrities ekonominės policijos pareigūnai patikrinimus rengė Gariūnų turgavietėje. Birželio 14 d. atlikto patikrinimo metu iš programine įranga prekiavusios Alos Jasovič buvo konfiskuoti 105 diskeliai su neteisėtomis “Adobe”, “AutoDesk”, “Corel”, “Microsoft”, “Symantec”, kompiuterių programų kopijomis. Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje vyksta tyrimas dėl baudžiamosios bylos Alai Jasovič iškėlimo. Taip pat birželio 14 d. patikrinimo metu buvo konfiskuoti 126 diskeliai iš Vahram Mnatsakanyan, prekiavusio nelegaliomis “Microsoft” programų kopijomis. Šiam asmeniui už autoriaus teisių pažeidimą buvo skirta administracinė bauda.

Rugpjūčio 31 d. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskričių mokesčių policijos vienu metu patikrino minėtuose miestuose esančius UAB “Fima” filialus. Iškelta administracinė byla šios įmonės vadovui.

Tęsiasi teisminis civilinės bylos, iškeltos Vilniaus įmonei “Baltijos mikrokompiuterinės sistemos”, nagrinėjimas. 1998 m. lapkričio 27 d. šios įmonės darbuotojas pardavė kompiuterį su neteisėtai instaliuotomis “Microsoft” ir “Symantec” kompiuterių programomis ir už padarytą autoriaus teisių pažeidimą 1998 m. gruodžio 23 d. buvo nubaustas administracine 1 000 Lt bauda. Vėliau buvo pateiktas civilinis ieškinys dėl autoriaus teisių pažeidimo žalos, kuri siekia 30,000 litų, atlyginimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.