aA
Konservatorių frakcija neapsisprendžia dėl savo atstovų nacionalinio Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) taryboje ir taip stabdo jos suformavimą.
Prezidentui, visuomeninėms organizacijoms ir Seimo opozicijai pasiūlius kandidatus į LRT tarybą, konservatoriai kol kas neskuba apsispręsti, kokius kandidatus siūlyti į ją.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Žibartas Jackūnas BNS korespondentui sakė užsiminęs savo frakcijos vadovybei, jog reikia apsispręsti dėl kandidatų į LRT tarybą, tačiau kol kas tai nėra padaryta.

Prieš savaitę prezidentas Valdas Adamkus į LRT tarybą paskyrė keturis savo atstovus. LRT tarybos nariais šešeriems metams prezidentas paskyrė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentą Marcelijų Martinaitį, dienraščio "Lietuvos rytas" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoją Rimvydą Valatką, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento generalinio direktoriaus pavaduotoją Stanislavą Vidtmann bei Atviros Lietuvos fondo direktorę Dianą Vilytę.

Lietuvos mokslo taryba savo atstovu LRT taryboje siūlo skirti tarybos narį profesorių Laimutį Telksnį, Švietimo taryba - Botanikos instituto direktorių Romą Pakalnį, Vyskupų konferencija - teologą Vytautą Ališauską, Lietuvos meno kūrėjų asociacija - kino režisierių Gytį Lukšą.

Seimo opozicija yra pasiūliusi savaitraščio "Atgimimas" redaktorių Eduardą Eigirdą ir Nepriklausomybės akto signatarą, buvusį LRT tarybos pirmininką Gediminą Ilgūną.

Centristai taip pat siūlė ir Seimo narį Virginijų Martišauską, tačiau jis, kaip parlamentaras, negali būti LRT tarybos nariu.

Pagal kovą priimtas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, 4 LRT tarybos narius teikia prezidentas, 4 - visuomeninės organizacijos, po du - Seimo dauguma ir opozicija.

Dabartinės LRT tarybos įgaliojimai formaliai pasibaigė praėjusių metų pabaigoje, tačiau taryba neatsistatydino, o per tą laiką laikinuoju generaliniu direktoriumi paskyrė Vaidotą Žuką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.