aA
Jau maždaug prieš trejetą mėnesių išryškėjo Klaipėdos liberalų ir socialliberalų nesutarimai, kurie prieš mėnesį peraugo į didelį konfliktą. Pradėta svaidytis kaltinimais, socialliberalų frakcijos nariai net bandė suorganizuoti interpeliaciją miesto merui, liberalui Eugenijui Gentvilui. Tačiau maištas nepavyko.
Tuomet Klaipėdos liberalai užtarimo kreipėsi į savo vadą Rolandą Paksą, o Klaipėdos socialliberalai palaikymo kreipėsi į savo vadą Artūrą Paulauską. Kaip ironizuoja Klaipėdos meras E.Gentvilas, liberalų ir socialliberalų santykių aiškinimąsis Klaipėdoje priminė ir primena vaikų muštynes kastuvėliais smėlio dėžėje.

Po to socialliberalai išplatino pranešimą, kad žiniasklaida ir vėl kažko nesuprato, ir jokių ketinimų nuversti E.Gentvilą apskritai nebuvo. O jei ir buvo, tai tie ketinimai švelnesni, nei skelbta žiniasklaidoje.

Tuo tarpu liberalai liko prie savo nuomonės, kad Naujosios sąjungos politika Klaipėdos savivaldybėje jiems nesuprantama, o darbas susidariusioje situacijoje - neperspektyvus. Esą socialliberalų frakcija, turinti 8 vietas miesto taryboje, vicemero, miesto ūkio bei savivaldybės turto komitetų postus, nuolat kritikuoja merą liberalą dėl prasto savivaldybės įmonių, turto, ūkio valdymo nors jau aštuoni mėnesiai taip pat yra tiesiogiai atsakinga prieš rinkėjus už šių sferų valdymą.

Tokie “smėlio dėžės” partnerių liberalų pareiškimai užrūstino socialliberalus ir jie sviedė smėlio saują atgal: neva liberalų skleidžiami prasimanymai "tėra nevykęs padarytų klaidų maskavimas ir mėginimas save sureikšminti".

"Ko gero, E.Gentvilas norėjo parodyti Klaipėdos socialliberalus kaip intrigantus, siekiančius rūmų perversmo", - sakė NS Klaipėdos skyriaus pirmininkas, miesto tarybos ir Seimo narys Rimas Valčiukas. Kaip matome, “smėlio dėžėje” yra dar ir kažkokie rūmai, dėl kurių abi “darželinukų” grupės kaunasi.

Tuomet į “smėlio dėžę” oficialaus vizito atvyko “darželio auklėtojas” R.Paksas ir pamėgino nuraminti karingų liberalų ir socialliberalų aistras ir įtampas.

"Mums nepriimtina, kad socialliberalai, darydami vienokius veiksmus, vėliau apsimeta, kad jie nieko nedarė ir apkaltina merą kaip visų intrigų meistrą", - “ant smėlio dėžės krašto” atistojęs sakė E.Gentvilas.

Pasak E.Gentvilo, R.Paksas kaip vadovas suinteresuotas “smėlio dėžės” stabilumu ir kad "mes čia nesipyktumėm".

Beje, kaip rodo paskutinių dienų aktualijos bendros kalbos neranda ir Vilniaus centrinėje “smėlio dėžėje bendrą smėlio pilį” turinti statyti liberalų ir socialliberalų koalicija. Nesėmingai pilį statyti pradėjusiam liberalų ir socialliberalų blokui, dar iki Šv. Velykų pranašaujamas skilimas.

Eugenijus Gentvilas, Klaipėdos miesto meras, liberalas: “Pagrindinis ir šventas mūsų uždavinys yra - nesuardyti liberalų ir socialliberalų koalicijos valstybės lygyje. Ir atrodo, tiek Klaipėdos socialliberalai, tiek Klaipėdos liberalai tai supranta ir jaučia atsakomybę, kad taip neatsitiktų. Kita vertus, atkreipčiau dėmesį, kad koalicijos sutartis tarp liberalų ir socialliberalų pasirašyta tik valstybės valdymui, savivaldybių lygmenyje ši sutartis negalioja ir skirtinguose rajonuose ar miestuose liberalai nebūtinai turi bendradarbiauti su socialliberalais.

Kalbant apie minėto konflikto užuomazgas, nejučiomis prisimenu vaikų darželio smėlio dėžę, kur du darželininkai darželio auklėtojai aiškina, kuris pirmas pradėjo prasivardžiuoti ar muštis. Liberalai, tvirtina, kad ne jie pirmi pradėjo ir jie ne kalti, lygiai taip pat savo nekaltumą įrodinėja ir socialliberalai. Šiaip ar taip, Klaipėdoje mums nesiseka rasti bendros kalbos ir bendrai dirbti.

Būkime atviri ir pripažinkime, kad ir valstybės lygiu liberalų bei socialliberalų koalicija yra gana trapi ir silpna. Labai daug lemia kiekvieno liberalo ar socialliberalo apsisprendimas. Kiekvienas politikas tai jaučia ir labai kelia savo kainą, kartais balansuojama ant šantažo ribos, o tokia taktika kenkia ne tik partijai, bet ir koalicijai. Šiaip ar taip, jei dabartinei koalicijai pavyks patvirtinti kitų metų biudžetą, kalbos apie galimą jos skilimą nusikels į tolimą ateitį”.