aA
Šį antradienį Seime bus svarstomas pakoreguotas biudžeto projektas. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas įsitikinęs, kad ministrų kabinetas neturėtų sustoti pusiaukelėje, o toliau darytų ryžtingas reformas.
Kęstutis Glaveckas
Kęstutis Glaveckas
© "Lietuvos žinios"
K.Glaveckas, atsakydamas į "Lietuvos žinių" klausimus, teigė, esą kol Lietuvos žmonės neužlipo ant barikadų, Vyriausybė turi nesustodama eiti į priekį ir daryti viską, kas įmanoma, kad stabilizuotųsi mūsų ekonomika. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas visiškai rimtai sakė, jog reikėtų įkurti Lietuvos skriaudikų, kuriuos išvardytų patys žmonės, galeriją.

- Praėjusią savaitę Nepriklausomybės aikštėje mitingavo dabartinės valdžios politika nepatenkinti žmonės. Jie sudegino ministro pirmininko Rolando Pakso popierinį atvaizdą, mėgino šturmuoti Seimą. Ar tai nėra gana rimtas signalas valdžiai, kad žmonės gali sukilti?

- Iš tikrųjų tai yra tam tikras signalas ir, manau, to negalima nematyti. Bet, kita vertus, valdžia turi būti ryžtinga. Pavyzdžiui, JAV prezidento Billo Clintono atvaizdą prie Baltųjų rūmų degindavo vidutiniškai kartą per mėnesį ar savaitę, Prancūzijos prezidentą "degina" kas antrą dieną. Visuomet atsiranda žmonių, kurie nepasitenkinimą išreiškia būtent tokia forma.

- R.Pakso komanda dirba vos antras mėnuo (nepraėjo nė 100 dienų), o jau sulaukta ir visuomenės, ir politikų puolimo.

- Dabartinė Vyriausybė, skirtingai nei prieš tai buvusios, iš tikrųjų negavo nė 100 valandų, nes ją labai greitai pradėjo visi pulti.

- Ar pirmieji dabartinės Vyriausybės žingsniai ryžtingi? - Taip, pakankamai ryžtingi. - Šią savaitę Seimui bus pateiktas 2001-ųjų biudžeto projektas. Kokie bus kiti metai?

- Turėtų būti truputį lengvesni nei praėję. Pats biudžetas, valstybės išlaidų planas kol kas nelabai aiškus ir jame dar daug ko nėra. Manau, vis dėlto pavyks jį "sukratyti", nes naujai atėję žmonės nusprendė: viską reikia daryti iš karto - daug, labai efektyviai ir ryžtingai.

- Ar kitų metų biudžeto paskirstymas skirsis nuo ankstesnių?

- Struktūra šiek tiek pasikeis. Truputį daugiau žadama skirti švietimui. Bet mane domina, kokie bus rezultatai, kokio tikslo siekiame ir kur link eina valstybė. Kol kas nematau ryžtingumo tų, kurie šias reformas turėtų vykdyti, - savivaldybių bei ministerijų.

- Naujos reformos pirmiausia palies pensininkus, ir taip skurdžiausiai gyvenančią visuomenės dalį.

- Taip jau išėjo, kad nedarydami reformų krašte padarėme netvarką. Visi nuskriausti: ir švietimo darbuotojai, ir žemdirbiai, ir pensininkai. Dabar tokia situacija, kai ekonomika nefunkcionuoja, pinigų trūksta, o tos priemonės, kurių imasi Vyriausybė, skirtos tam, kad netektų nutraukti mokėti pensijas. Reikia kažką daryti! Aišku, tai, kas dabar daroma, ne pats geriausias būdas. Bet jis neišvengiamas. Pensijų reformą būtina pradėti šiandien, nes mokesčius mokančių žmonių skaičius mažėja, o senstama sparčiai. Skamba kaip "nugrota" plokštelė, bet jeigu dabar nedarysime reformos, vasarą pensijos nebus mokamos. - Taigi pensijų reforma neišvengiama?

- Neišvengiama. Po to, ką padarėme su savo kraštu ir žmonėmis, dabar jos išvengti nebegalima. Liga per daug "užvaryta" ir reikia daryti operaciją, antraip prasidės gangrena ir ateis mirtis.

- Kaip išsilaikyti pensininkams?

- Sutinku, jog tai - smūgis pensininkams. Bet ką galiu padaryti? Tik atsiprašyti savo, partijos ir kitų vardu. Tačiau pabrėžiu, kad priimsime patį švelniausią variantą. Taip sutaupysime tik apie 76 mln. litų. Tikiu, jog ekonomika pradės augti.