aA
Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pareiškė, jog metas liautis "spekuliavus" Černobylio atominės elektrinės uždarymu.
Sekmadienį kalbėdamas susitikime su Odesos srities vadovybe, prezidentas pažymėjo, jog daugelis spekuliuoja Černobylio AE uždarymu tvirtindami, kad nuo šiolei Ukraina jaus elektros energijos stygių. L. Kučma priminė, kad Ukraina turi jos poreikius 1,5 karto viršijančių generuojančių pajėgumų.

"Jau laikas liautis iš to darius didžiąją politiką", pareiškė prezidentas. Pasak jo, trečiojo atominės elektrinės bloko nebuvo įmanoma pertvarkyti, jog jis atitiktų Tarptautinės atominės energetikos agentūros saugumo reikalavimus. Kapitalinis bloko remontas būtų kainavęs 300 mln. dolerių ir trukęs ištisus metus. "Mes turėjome jį sustabdyti", pasakė L. Kučma.

Kaip jau buvo pranešta, Černobylio AE trečiasis blokas buvo sustabdytas gruodžio 15 dieną, remiantis 1995 metais Ukrainos, Didžiojo septyneto ir Europos Sąjungos pasirašytu memorandumu.

Prieš sustabdant atominę elektrinę Verchovna Rada priėmė nutarimą, kuriame Ukrainos vyriausybei buvo rekomenduojama atidėti šį įvykį iki 2001 metų balandžio.

Kai kurie specialistai ir politikai taip pat tvirtino, jog netikslinga uždaryti Černobylio atominę elektrinę.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.