aA
Policijos departamento generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas skyrėgriežtą papeikimą įsisenėjusių darbo klaidų neištaisiusiam Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vyriausiajam komisarui Stasiui Poliakui.
Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje Vilniuje pranešė V. Račkauskas, griežtas papeikimas P anevėžio policijos vadovui skirtas už tai, kad metus vadovaudamas komisariatui jis nesugebėjo ištaisyti savo pirmtakų paliktų klaidų.

Be S. Poliako, papeikimus ir griežtus papeikimus gavo dar 7 Panevėžio VPK pareigūnai - viešosios policijos vyresnysis komisaras, prevencinės tarnybos komisaras ir kiti policijos pareigūnai.

Spaudos konferencijoje V. Račkauskas pateikė Panevėžyje dirbusios Policijos departamento pareigūnų darbo grupės nustatytus faktus, vertinant miesto pareigūnų kompetenciją ir darbą. Policijos departamento darbo grupė nustatė, kad daugiausiai problemų Panevėžio teisėsaugoje kelia ne operatyvinis policijos darbas, o tardytojų veikla.

"Atradom bylų, kurias reikėjo tirti, kurios buvo perspektyvios, juose reikėjo puolamosios taktikos", sakė generalinis komisaras V. Račkauskas. Policijos vadovas priekaištavo Panevėžio kriminalinei policijai, vadindamas ja "bedante", "atšipusiais dantimis". Jis taip pat pastebėjo, kad kriminalinė, viešoji policija ir tardytojai tarpusavyje mažai bendradabiauja.

Generalinis komisaras pripažino, kad Panevėžio teisėsaugininkus kausto baimė nusikaltėliams. Nusikaltėlių bijo ir eilinis policininkas, ir prokuroras. "Juk sulaikytam įtariamajam buvo galima užduoti ir kitą klausimą, tačiau bijota", sakė V. Račkauskas. Mieste, kuris dėl rezonansinių nusikaltimų vadinamas lietuviška Čikaga ir Tvin Pyksu, baimė kausto ne tik pareigūnus, bet ir eilinius piliečius.

Į Panevėžį nuvykę Policijos departamento pareigūnai iš visuomenės pagalbos nesulaukė - nė vienas panevėžietis pareigūnams nesuteikė patikimos informacijos apie nusikaltimais įtariamus pareigūnus. Psichologinį klimatą Panevėžio policijoje tyrę Policijos departamento psichologai nustatė, kad pareigūnai nuolat patiria stresą.

Panevėžio teisėsaugininkus emociškai vargina nesibaigiančios reformos, etatų ir socialinių garantijų mažinimai, neteisingų žinių apie pareigūnų darbą pateikimas žiniasklaidoje bei policininkų savižudybės visoje Lietuvoje.

Anot V. Račkausko, nors Lietuvos policijos materialinė padėtis yra sunki, Panevėžio VPK visada buvo pakankamai finansuojamas, net ir dabar šio miesto policijai skiriama daugiau nei lėšų nei kitiems komisariatams.

Bendro nusikalstamumo lygis stabilizavosi, tačiau liko neatskleisti rezonansiniai nusikaltimai, kai 1999 metų sausį buvo nužudytas prokuroras Gintautas Sereika, o šiemet lapkritį - prokurorė Vida Kazlauskaitė ir Pasvalio policijos inspektorius Sergejus Piskunovas.

Statistika rodo, kad vadovaujant neseniai nusižudžiusiam buvusiam komisarui Vladimirui Kudijanovui, nusikalstamumo išaiškinamumas buvo sumažėjęs. Pernai pakeitus komisariato vadovą, padėtis ėmė gėrėti.

Generalinio komisaro duomenimis, per 10 neprikausomybės metų Panevėžio apskrityje neatskleisti 55 tyčiniai nužudymai arba pasikėsinimai nužudyti, nežinomas be žinios dingusių 48 asmenų likimas, neišaiškinta 40 sprogdinimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.