aA
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
Tai penktadienį spaudos konferencijoje Vilniuje pareiškė kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas.

Ketvirtadienį Minske jis susitiko su Baltarusijos faktiniu vadovu A. Lukašenka. A. Brazauskas vyko į Minską Europos humanitarinio universiteto (EHU) rektoriaus Andrejaus Michailovo kvietimu atsiimti šio universiteto garbės daktaro diplomo.

Anot A. Brazausko, jis per susitikimą su A. Lukašenka paklausė, kokios galimybės rinkimuose dalyvauti opozicijos kandidatams.

"Sako - prašom. Be jokių abejonių atsakė - prašom", sakė A. Brazauskas.

Pokalbyje taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius Minske Jonas Paslauskas bei A. Lukašenkos patarėjas.

Rudenį planuojamuose parlamento rinkimuose galios mažoritarinė rinkimų sistemą, pagal kurią parlamento deputatai bus renkami vienmadatėse apygardose.

A. Lukašenka 1996 metais laimėjo konstitucinį referendumą, kuriuo buvo išplėsti jo įgaliojimai, ir paleido teisėtai išrinktą 13-jo šaukimo Aukščiausiąją Tarybą.

Pastaroji daugumos valstybių ir tarptautinių organizacijų tebelaikoma vieninteliu teisėtu Baltarusijos parlamentu.

Jo vadovas Semionas Šareckis, vengdamas persekiojimo Baltarusijoje, nuo praėjusios vasaros gyvena Vilniuje.

Demokratinės valstybės nepripažįsta nei A. Lukašenkos surengto referendumo rezultatų, nei jo suformuoto Nacionalinio susirinkimo.

A. Brazauskas sakė, jo per susitikimą su A. Lukašenka buvo išvengta Lietuvos integracijos į NATO temos. A. Brazauskas sakė išgirdęs tik palankius Lietuvos vertinimus, teigiamą atsiliepimą apie prezidentą Valdą Adamkų.

Baltarusijos žurnalistų paklaustas, kaip vertina A. Lukašenkos siūlymą Rusijai suformuoti regione 300 tūkstančių karių grupuotę, A. Brazauskas sakė šią idėją vertinąs neigiamai.

"Mūsų dienomis Europoje pradėti formuoti tokius karinius blokus? Prieš ką, kur priešai, su kuo kariausite?", sakė A. Brazauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.